Tgrt Haber

Altında rota değişti! Kilogram başına 3 bin dolarlık fark

15 Şubat 2024 17:00 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 17:44
Altında rota değişti! Kilogram başına 3 bin dolarlık fark

Altında oluşan kota dengeleri değiştirdi. Sektördeki bu hareketlenme altın severleri farklı yerlere yönlendirdi. Dubai ve İtalya altınına olan ilgi de arttı. İşte altında dengelerin değişmesi ve sunulan yeni yöntemler...

Türkiye'de en büyük ticaret piyasalarından biri olan altında değişen kota arz problemlerini artırdı. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın konuyla ilgili verdiği açıklama ise altın​ biriktirenleri tedirginleştirdi. Altın rotası değişti altın almak isteyenlerin yeni yerleri İtalya ve Dubai​ oldu. Bunun altındaki en önemli etken sadece altın üretimindeki kota değil aynı zamanda altın tasarımları da oldu. 

ALTINDA ROTA DEĞİŞTİ!

Kilogram başında 3 bin dolar fark atan altın, işlemlerindeki kota sektörü kötü etkilemedi ancak altın almak isteyenlerin rotasını değiştirdi. Devir daim olan altın üretimi sisteminde şimdilik görülen farkların ilerleyen günlerde kapanacağını belirten Yakın, bunun için özellikle Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında kapasitelerin nasıl belirlendiği konusunda şeffaflık çağrısında bulundu. 2023 yılında altın 7,7 milyar dolarlık ihracatla kapandı. Ancak 2024 yılında bu senaryonun yönü değişebilir.

Altında rota değişti! Kilogram başına 3 bin dolarlık fark - 1. Resim

İslam Memiş ise bugün altın fiyatlarında ABD enflasyonuna değinerek kar satışı yediğini açıkladı. Ons üzerinden özellikle dün ve bugün 40 dolarlık düşüş akabinde düşüşlerin meydana geldiğini belirtmişti. Ortada bir kota sınırı olmasına rağmen altın alacaklarının şimdiki rakamları değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

Altında rota değişti! Kilogram başına 3 bin dolarlık fark - 2. Resim

15 ŞUBAT ALTIN FİYATLARI 

ABD altın vadeli işlemlerde 2.004 dolar seyrinde devam ettiğinden gram güne 1.971 lira ile başladı çeyrek ise 3.242 liradan alıcıya sunuldu. Ancak ilerleyen saatlerde akşam üstü altın fiyatlarında ufak bir hareketlilik yaşandı.1.979 liradan alışlar seyretti. Güne düşük günü yükselme seyrinde kapatan altın için her an değişim söz konusu. Memiş, bugünkü açıklamalarında özellikle yatırımcıların şu süreci değerlendirmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmış oldu. Öte yandan altın alma alışkanlıkları da değişti. Özellikle düğün ve özel günlerde gramı düşük altınlar tercih edilmeye başlandı. Bununla beraber altın takılardaki değişimler meydana geldi. Geleneksel alımın değiştiği bu süreçte altının ayarı aynı olsa da gramı düşürüldü. Yurt dışında da özellikle Dubai'den alışveriş yapanlar gösterişli ancak ayarı düşük altınları tercih ediyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...