Tgrt Haber

Altında sert düşüş sonrası yükseliş! Uzman isimden yılın geri kalanı için şaşırtan tahmin

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Şubat 2023 09:30 - Güncelleme : 07 Şubat 2023 10:01
Altında sert düşüş sonrası yükseliş! Uzman isimden yılın geri kalanı için şaşırtan tahmin

Altın cuma gününü yüzde 2,5 değer kaybederek kapatmasının ardından haftanın ilk işlem gününde bin 136 lira seviyesine çıktı. Zayıf dolar etkisi ile ons tarafında gözlenen toparlanma gram fiyatına da yansıdı. Uzmanlar ise yükseliş eğiliminin hala sağlam olduğunu ifade ediyor.

Altın fiyatları​ geçtiğimiz hafta son yedi ayın en kötü performanslarından birini gösterdi. Ons altın​ günde 50 dolarlık değer kaybederken gram altın​ Fed faizler kararları ve Amerika istihdam verileri sonrası gerileyerek rekor seviyeden geri döndü. Uzmanlar, ons tarafından tepki alımlarının devam ettiğini ifade ederken düşüş eğilimi gözlenmesine rağmen yükselişlerin gelebileceğini söylüyorlar. 

FAİZLER YÜZDE 5 SEVİYESİNE YÜKSELMELİ

ABD istihdam verileri​ 1969'dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,4'e düştü. Bu gelişmelerin ardından gram altın ons tarafında yaşanan geri çekilmelere paralel olarak değer kaybı yaşadı. Fed tarafından gelen mesajlar piyasalar tarafından güvercin olarak algılansa da ABD Merkez Bankası’nın atacağı adımlar belirsizliğini koruyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, politika faizinin sabit tutulmaya geçilmeden önce en azından yüzde 5,1 seviyesine yükselmesi gerektiğini söyledi.

FED NE YAPARSA YAPSIN ALTIN YÜKSELECEK

Gainesville Coins Precious Metals uzmanı Everett Millman, sadece Fed kararlarının değil, Jerome Powell’ın açıklamalarının da fiyatlanmalar için önemli olduğunun altını çizdi. Millman,  “Ve sadece istihdam raporu değil, Fed’in tonu da önemli. Piyasa Powell’ı güvercin olarak yorumlamak istiyor. Ancak Fed’in reaksiyon işlevini tahmin etmek zor olacak,” dedi. Uzman analist açıklamalarına “Fed ne yaparsa yapsın, altın yılın geri kalanında iyi performans gösterecek. Bu, altının görünümünde temel bir değişiklikten ziyade kısa vadeli bir hız tümseği” sözlerini ekledi.

TEPKİ ALIMLARI DEVAM EDİYOR

Ziraat ise yayımladığı altın yorumunda şunları kaydetti: ABD istihdam verisinin sürpriz bir şekilde güçlü gelmesinin ardından Fed’e yönelik şahin beklentileri artırması Dolar’da ve faizlerde yükselişe neden olurken, değerli maden sert bir satışla karşılaştı. Ons Altın haftanın son işlem gününde %2,5 oranında düşüş kaydederek 1.865 seviyesinden günü tamamladı. ABD verisinin ardından zayıflayan risk iştahı bu sabah da devam ederken, Dolar (DXY) hafif de olsa artıda. Ons Altın’da ise tepki alımları hakim. Şu aşamada, ABD verisinin etkisinin sürdüğü ortamda değerli madende yükselişler şimdilik sınırlı kalabilir ve 1.885 direnç olarak çalışabilir. Aksi durumda 1.900 bir sonraki direnç. Diğer yandan, satışların tekrar baskın gelmesi ve 1.861 desteğinin kırılması durumunda 1.846 hedefe girebilir.

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Cuma günü, ons fiyatına paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 2,36 azalışla 1.128 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni haftaya artışla başlamasının ardından haftaya yüzde 0,7 değer kazandı ile başlayarak 1.136 liraya kadar çıktı. Çeyrek altın 1.860 lira, Cumhuriyet altını da 7.550 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı cuma günü yüzde 2,49 değer kaybıyla günü 1.865 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda 1.877 dolardan işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...