Tgrt Haber

Altında ‘soğuk duş’ etkisi yatırımcıyı tedirgin ediyor! Fed savunma duvarını kırdı, yılın en düşük seviyesine indi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, ekonomim
29 Eylül 2023 14:56 - Güncelleme : 29 Eylül 2023 15:02
Altında ‘soğuk duş’ etkisi yatırımcıyı tedirgin ediyor! Fed savunma duvarını kırdı, yılın en düşük seviyesine indi

Altın fiyatları diplere indi, yılın en düşük seviyesini gördü. Fed tarafında sıkılaşmanın devam edeceği ve faiz patikasında ‘şahin duruşun’ devam edeceğine yönelik söylemler ve sinyaller dolarda tırmanışa neden olurken, altında gerilemeye neden oldu. Yıl başından bu yana süren ralli bıçak gibi kesildi. Yukarı yönlü rüzgar tersine dönerken, eylül ayında altın fiyatları yatırımcıya resmen ‘soğuk duş’ aldırdı.

Altın fiyatları​ 8 ayın en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirerek resmen dibi gördü. Fed’in faiz artırımına ve sıkılaşmaya devam edeceği mesajları altında şok etkisi yaptı. Güçlenen dolar​, diğer ülke para birimleri karşısında ralli yaparken, altında yılbaşından bu yana süren rüzgar tersine döndü. Yatırımcı yılı büyük kazançla ve rekorlarla kapatmaya hazırlanırken bu kez altın yatırımcıya ‘soğuk duş’ aldırdı.

ALTINDA KIRILMA ETKİSİ DURUMU TERSİNE ÇEVİREBİLİR

10 yıllık tahvil getirilerini 16 yılın en yüksek seviyesine taşıması da altın tarafını olumsuz etkiledi. Ons altın 6 ayın en düşük seviyesine geri çekilirken, dolar endeksinin son 9 ayın en yüksek seviyesini kaydetmesi altında kayıpları derinleştireceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Satışlar altında savunma duvarını yıkarken, ekonomistler büyük kırılmanın durumu tersine çevirebileceği yorumlarını yapıyor.

YIL SONUNDA 2000 DOLAR ÖNGÖRÜSÜ HALA GÜÇLÜ

Analistler altında yıl sonu öngörüsünü 2000 dolar seviyesinde tutmaya devam ediyor. Altındaki düşüşlerin alımları arttıracağı ve sene sonuna kadar fiyatta destek göreceği ön görüsünde bulunuyor.

FED’İN KURŞUNU TÜKENECEK, ALTIN ARTACAK

Altın kısa vadede baskı altında kalmaya devam etse de bazı analistler değerli metale ilişkin uzun vadeli yükseliş görünümünü koruyor. Ekonomim’den Evrim Küçük’ün haberine göre, Saxo Bank’ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, altının temel görünümünde değişim için ons başına 1.800 doların altına kesin bir kırılma görmesi gerektiğini dile getiriyor. Artan enerji fiyatlarının yavaşlayan ekonomik büyümeyle birleştiğinde stagflasyonist bir ortam yarattığını ve bunun sonunda altın fiyatlarını ons başına 2.000 doların üzerine çıkaracağını beklediğini ekliyor. ANZ ekonomistleri, de Fed’in kurşunu tükeneceğinden ve daha fazla faiz artırma alanı daraldığından yılın son çeyreğinde fiyatların artacağını düşünen kanatta yer alıyor.

YATIRIMCI RESMEN PUSUYA YATTI

ANZ ekonomistleri kıymetli metalin yılı 2.000 dolara yakın bir seviyeden kapatacağı öngörüsünde bulunuyor. Blue Line Futures baş piyasa stratejisti Phillip Streible, ağustos ayının en düşük seviyelerinin altına düştükten sonra altını portföylerinde artıracaklarını söylüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, ekonomim
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...