Tgrt Haber

Uzman analistten çarpıcı yorum: Altında zirve daha gelmedi, almadan önce şeker fiyatlarına bakın

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
10 Mart 2023 11:31 - Güncelleme : 10 Mart 2023 11:45
Uzman analistten çarpıcı yorum: Altında zirve daha gelmedi, almadan önce şeker fiyatlarına bakın

Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları tüm piyasalarda sert rüzgarlar estirirken bin 800 dolar bandını zorlayan altında dolar baskısı devam ediyor. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamları altının yönünün belirlenmesinde etkili olacak. Emtia uzmanı Michele Schneider ise altın için çarpıcı bir açıklama yaparak "Şeker fiyatları altının henüz zirve yapmadığı anlamına geliyor" dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonlu açıklamaları sonrası altındolar​ baskısı nedeniyle kayıplarını telafi edemedi. Altın, neredeyse 1.860 dolar seviyelerini test ederken 1.800 dolara varan fiyatlamalar ile büyük kayıplar gözlendi. Bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri altının yönüne belirlecek. 

ALTIN FİYATLARI İÇİN ŞEKERE BAKIN!

Bazı uzmanlar altına yatırım için diğer emtia ürünlerine özellikle de şekere bakın diyor. Yön arayışı sürerken MarketGauge'de ticaret eğitimi ve araştırma müdürü Michele Schneider, yatırımcıların altının nereye gittiğini bilmek istiyorlarsa şeker​ fiyatlarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Uzmana göre, şeker fiyatları enflasyonun ve altının henüz zirve yapmadığını gösteriyor.

ŞEKER KOVİD DÖNEMİNDE YÜZDE 120 ARTTI

ICE’de şeker fiyatları şu sıralar pound başına 0.21 dolar civarında işlem görüyor. son 6 aylık yükseliş yüzde 13 civarında. Geçen ay şeker 0.21 doların üzerinde son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Aynı zamanda şeker fiyatları, 2020’de COVID-19 nedeniyle ördüğü dip seviyelerden yüzde 120'den fazla arttı. Buğday ve mısır gibi diğer tarımsal emtia ürünlerinin aksine şeker, kazanımlarının çoğunu korudu.

ALTINDA DAHA ZİRVEYİ GÖRMEDİK

Schneider, yükselen şeker fiyatlarının enflasyonun düşmediğini gösterdiğini vurgulayarak, “Şeker her şeyin içinde, bu da küresel olarak gıda fiyatlarını yüksek tutacağı anlamına geliyor. Fed’in bu konuda yapabileceği fazla bir şey yok" diyor. Schneider, Ukrayna'nın işgali ikinci yılına girerken Hindistan'dan gelen ihracatın azalması ve arz kesintilerinin 2023'te daha yüksek şeker fiyatlarına yol açabileceğini belirterek şunları söylüyor: "Şeker piyasası, jeopolitik sorunlarda zirveyi görmediğimizin bu temel göstergesi gibi görünüyor. Sosyal bozulmada zirveyi görmedik ve bu nedenle enflasyonda zirveyi görmedik. Bu aynı zamanda altın ve gümüşte zirveyi görmediğimiz anlamına da geliyor."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...