Tgrt Haber

Altını Fed vurdu, sert düştü! Uzman isim '2 bin TL'nin yolu açıldı' dedi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Kasım 2023 14:24 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 17:32
Altını Fed vurdu, sert düştü! Uzman isim '2 bin TL'nin yolu açıldı' dedi

Jeopolitik risklerden, döviz kurundan ve ons tarafından destek alan gram altın, geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test etti. Fed 'den gelen şahin tonlu açıklamalar ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket altını baskıladı. Hafta başından bu yana değer kayıplarının sürmesi ise yatırımcının karar alma sürecini zorlaştırdı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı alım fırsatı için seviyeyi açıklarken “Gram altın için 2 bin TL’nin yolu açıldı” dedi.

TGRT HABER ÖZEL

Ons, artan jeopolitik risklerle 2 bin dolar​ seviyesini görmesinin ardından Fed​ mesajlarıyla 1965 dolar seviyelerine geriledi. Gram altın​ döviz kurlarından destek almaya devam ederken ons tarafından gelen kayıp dalgasıyla rekor seviyelerin altına geriledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı tgrthaber.com.tr’ye özel açıklamalar yaparak altın piyasalarının yakın ve uzun vadede görünümüne ilişkin yatırımcıya önemli tavsiyeler verdi.

Şirin Sarı konuyla ilgili değerlendirmelerinden şu sözleri kullandı: 

ALTIN NEDEN DÜŞTÜ?

Bugün Fed üyelerinin konuşmalarını takip edeceğiz. Dün Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin bir konuşması vardı. Kashkari enflasyon tarafında zafer ilan etmek için erken olduğunu ifade etti. Böyle olunca piyasa tabii ki hemen ‘Faiz artırımı gelebilir’ mesajını almış oldu.  Piyasa bu şahin tonla enflasyonla mücadelede sevinmek için erken olduğunu anladı.  ABD 10 yıllıklarda yükselişler gözlemledik. Değerli metallerde de satış gözlemledik. Ons’un dünkü satışının ve bu sabahki düşüşünün nedeni merkez bankalarının açıklamalarıydı. 

Ama asıl neden şu diyebiliriz. Fed Başkanı Jerome Powell’in konuşmasıyla faiz tarafında ‘Bir miktar daha sabit kalınabilir faiz artırımı gelmeyebilir’ beklentisi oluşmuştu. Tarım dışı istihdam rakamlarındaki düşüşle beraber piyasanın yeniden risk algısı yükselmişti ve özellikle yurt dışı borsalarında haftayı yükselişle kapattık. Ama bu hafta Fed üyelerinden gelen şahin mesajlarla enflasyonla mücadeleye devam ederken faiz artırımlarını yeniden gelebileceği mesajı altın ve emtia fiyatını baskılamış oldu.

DOLARIN GÜÇLÜ SEYRİ DEVAM EDİYOR

Bu noktada tabi dolar endeksinde de 105’in üzerinde ciddi anlamada bir seyir gözlemliyoruz. Dolar endeksi güçlü tarafta kalmaya devam ediyor. ABD tahvillerinde bir yükseliş gözlemliyoruz. Hem tahvil tarafının güçlü kalması hem de dolar endeksinin güçlü kalması ons altını baskılıyor aslında. 

2024’TE FED KARARLARIYLA ALTINDA BELİRSİZLİK YAŞANABİLİR

Powell’in söylemlerinden 2024’te sadece indirim değil, zaman zaman indirim zaman zaman yeniden artışların olabileceği faiz tarafından dalgalı bir seyir yaşanabileceği mesajını da alıyoruz. O yüzden aslında bu biraz belirsizlik yaratıyor. Faiz söylemleri ve faiz artışları ile baskılanmış altın var. Faiz eğer dalgalı seyredecekse aslında bu baskı altının üzerinde kalmamış oluyor. Piyasalarda her an faiz artırımı gelebilir beklentisi altını baskılamaya devam edecek bu süreçte. 

Altını Fed vurdu, sert düştü! Uzman isim '2 bin TL'nin yolu açıldı' dedi

ALTIN SON BİR AYDA YÜZDE 7,5 DEĞER KAZANDI

Altını besleyen faktör ise yılbaşından bu yana yüzde 8 gibi bir değer kazanımı var. Ama son bir aylık süreçte zaten altın, yüzde 7,5 değer kazanmış. Bu da sadece jeopolitik riskle değer kazandığını gösteriyor. Fed altını baskılayabilir ancak özellikle jeopolitik riskin devam etmesi gibi altını daha fazla destekleyebilir. 

2 BİN TL’NİN YOLU AÇILDI

Bizim için içeride dolar/TL her hafta bir önceki haftadan daha yüksek kapatıyor. Hem Merkez Bankası’nın faiz adımı devam ediyor, hem içeride dolar/TL’nin değer kazanımı devam ediyor. Zaten yabancılar açısında dan beklenen faiz aralığı ve beklenen kur aralığı oluşmaya başladı. 30 lira civarında bir kurdan bahsediyoruz, 40-45 civarında da bir faizden bahsediyoruz.

İçeride hem gramın hem de ons altının yükselmesi gram altını pozitif etkiliyor diyebiliriz.  Gram altında artık 2 bin TL’nin yolu açıldı. Hem ons altının 2 doların üzerine hızlı bir şekilde gelmesi beraber gerçekleşebilecek olan bir hedef Dolar/TL’nin güçlü kalması zaman zaman yatay hareketlere neden olsa da yükseliş eğiliminin devam etmesini sağlıyor. 

MAKAS ARALIĞI 40 TL

Destek olarak şu an yakın vadede 1.725 TL ile 1.750 TL’nin altı alım olarak değerlendirilebilecek. Yukarı da ise özellikle 1. 800 TL üzerinde seyrettiği sürece de 2 bin seviyeleri gram altında görülebilir. Şu an serbest piyasa ile arasında 40 TL kadar bir fark var.  Uluslararası piyasalarda 1.800 TL görüyoruz. Kapalıçarşı’da 1. 840 TL’den satılıyor. Bu da iç talebin altında hala yoğun olduğunu gösteriyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...