Tgrt Haber

Altının düşmeyeceği seviye belli oldu! Uzman isimden son uyarı: Almayan pişman olacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Nisan 2023 16:15 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 16:26

Küresel piyasalardaki resesyon korkusu dolara talebin artmasına yol açarken altında fiyatlarının düşmesine neden oldu. Fed belirsizliği sadece altında değil, petrol fiyatlarında da dalgalanmaları tetikledi. Uzmanlar ise kısa vadede altın fiyatlarında bir geri çekilme öngörürken uzun vadede yatırımcının yüzünü güldüreceğini ifade ediyorlar.

Resesyon​ korkusu, altın​ gibi riskli varlıklara yönelik talep yetersizliği ve ABD’de açıklanan tüketici güven endeksi verileri sonrasında geldi. Küresel piyasalarda geleceğe ilişkin belirsizliklerin hâkim olmasıyla düşen ons altına paralel olarak gram altında değer kaybetti.  Altının gram fiyatı, yeni güne yatay seyirde başlamasının ardından 1.247 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın​ 2.050 lira, Cumhuriyet altını​ da 8.300 liradan satılıyor.

DOKUZ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD tüketici güven endeksi nisan ayında son dokuz ayın en düşük seviyelerine geriledi. Ekonomideki olumsuz veriler ülkenin resesyona girme ihtimalini artırdı. Altın fiyatlarının kısa vadeli görünümü cuma günü ABD’de açıklanacak olan çekirdek PCE endeksi verileri sonrası netlik kazanacak. Perşembe ABD üç aylık gayrisafi yurtiçi hasıla verisi de piyasaların yönüne belirleyecek. Analistler, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı "şahin" adımların sonuna gelindiği beklentisinin güçlendiğini belirterek, dünya genelinde resesyon endişesinin ise günden güne güç kazandığını ifade etti.

“ALTIN ALMAYAN KAYBEDECEK”

Kripto para borsası BitMEX'in kurucu ortağı ve eski CEO'su Arthur Hayes ise altın ve kripto paralarla ilgili konuştu. Hayes şunları kaydetti: Kapitalist ya da komünist olabilirsiniz ancak şu bir gerçek ki herkesin çok fazla borcu var. Artık borçtan faydalanma dönemi geride kaldı. Dolayısıyla altın ve kripto yatırımı yapmayan herkes bence kayıplar yaşayacak. Krizden çıkmak için zor para dediğimiz varlıkların alınması ve geleneksel bankacılık sisteminin dışında kalınması gerekiyor.

FED ALTIN İÇİN POTANSİYELİ SINIRLAYABİLİR

Quantitative Commodity Research analistlerinden Peter Fertig ise altın için yaptığı açıklamada Eğer ABD tüketici güveni olumlu olursa, piyasa ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin azaldığını görür. Bu da altın için olumsuz bir durumdur. Fed’in kısıtlayıcı para politikası yakın vadede altın için yukarı yönlü potansiyeli sınırlayabilir.  

1.950 DOLAR ALTINA DÜŞMESİ OLASI DEĞİL

Kinesis Money’de piyasa analisti olan Rupert Rowling ise “Piyasa güveni bu kadar kırılgan olmaya devam ederken, altının güvenli liman cazibesi yatırımcılar için bir süre daha cazip olmaya devam edecek gibi görünüyor, bu nedenle fiyatın ons başına 2.000 doların üzerine geri dönmesi için yeni bir katalizör gerekecek olsa da, altının yakın zamanda 1.950 doların altına düşmesi pek olası değil” sözlerini kullandı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...