Tgrt Haber

Altının iktidarı kısa sürdü! Dolar yön bulmaya çalışıyor! Altın ve dolar piyasalarında son durum ne?

07 Kasım 2022 10:54 - Güncelleme : 07 Kasım 2022 11:28
Altının iktidarı kısa sürdü! Dolar  yön bulmaya çalışıyor! Altın ve dolar piyasalarında son durum ne?

Geçtiğimiz hafta yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonrası "Altının gramı kaç lira?" "Dolar bugün ne kadar?" sorularının yanıtları merak ediliyor. Haftanın son işlem gününü bin liranın üzerinde kapatan altında haftaya yüzde 0,6 azalışla başladı. Dolar ise durağan seyrine devam ediyor. Haftaya değer kaybederek başlayan dolar, 18,61 lira seviyesinden işlem görüyor. Dünya ise ABD seçimleri, Euro Bölgesi’nde yaşanan resesyon endişeleri ve Çin’den gelecek olan veri gündemine odaklandı.

Ons altında yaşanan değer kazancına paralel olarak haftaiçi gram altın​ fiyatları büyük bir yükseliş kaydederek arttı. Ancak bu değer kazansını yeni haftaya taşıyamadı. Diğer yandan dolar​ durağan seyrine devam ediyor. Doların duruşunu ABD’de yapılacak olan seçimler belirleyecek. 

GRAM ALTIN​ KAÇ LİRA?

Altın geçtiğimiz cuma gününü ons fiyatındaki yükselişe paralel yüzde 2,9 değer kazanan altının gram fiyatı, günü 1.003,8 liradan tamamladı. Altının gramı haftaya düşüşle başlamasının ardından 998 lira seviyesinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, yeni haftaya düşüşle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla yüzde 0,6 azalışla 998,2 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.640 lira, Cumhuriyet altını da 6.640 liradan satılıyor.

ONS ALTIN​ FİYATLARI GERİLEDİ

Altının ons fiyatı şu sıralarda yüzde 0,8 azalışla 1.667 dolardan işlem görüyor. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin cuma günkü açıklamalarında aralık toplantısı için 50 baz puanlık faiz artışına işaret etmesinin altının ons fiyatını desteklediğini söyledi.

Bu hafta yoğun makreokonomik ve takvimi ve ABD'deki seçim sürecinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırmasının beklendiğini belirten analistler, Fed​ yetkililerinin açıklamalarının da yatırımcıların odağında olduğunu kaydetti.

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ile Avro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.650 doların destek, 1.680 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

 

DOLAR BUGÜN KAÇ LİRADAN İŞLEM GÖRÜYOR

Dolar, cuma günü, 18,55-18,70 bandında dalgalı bir seyir izledi. Günü önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,26 azalışla 18,5697'den tamamladı. Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 18,61 seviyelerinde işlem görüyor.

Dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 18,6060'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,4 artışla 18,4790'dan, sterlin/TL yüzde 0,7 düşüşle 21,0520'den satılıyor.

50 BAZ PUAN ARTIŞI ETKİLİ OLDU

Cuma günü ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin yaptıkları açıklamalar sonrası 50 baz puanlık faiz artırım ihtimalinin güçlenmesi ile dolar endeksi günü 1,85 azalışla 3 Aralık 2015'ten bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti ve haftayı 110,8 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi, şu sıralarda 111'in hemen üzerinde dengelendi.

Avro/dolar paritesi ise geçen haftanın son işlem gününde yüzde 2,15 artışla aynı tarihten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaparak günü 0,9960'tan tamamlarken, şu dakikalarda yüzde 0,3 düşüşle 0,9930'dan işlem görüyor.

ABD ENFLASYON VERİLERİ KRİTİK ÖNEME SAHİP

Analistler, yatırımcıların bu hafta açıklanacak yoğun makroekonomik veriler ve ABD'deki siyasi gelişmeler öncesinde temkinli hareket ettiğini söyledi.
Para piyasalarında Fed'in aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin yüzde 62 ile daha yüksek ihtimal olarak fiyatlandığını aktaran analistler, beklentilerin şekillenmesi açısından, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ile Almanya'da sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksinde 110,5'in destek, 111,7'nin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...