Tgrt Haber

Amerikan basınında piyasaları heyecanlandıran iddia! Altın fiyatları alt üst olabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Ekim 2022 16:42 - Güncelleme : 06 Eylül 2024 17:23
Amerikan basınında piyasaları heyecanlandıran iddia! Altın fiyatları alt üst olabilir

Altında dalgalanmalar devam ederken yurtiçi piyasalarda yatırımcının gözü gram altın fiyatlarında. Geçtiğimiz ay rekor üzerine rekor kırarak bin liranın üzerine çıkan sarı metal fiyatları aşağı düşmeye başladı. Gram fiyatı 986 liraya kadar geriledi. Yaşanan fiyat dalgalanmalarında Amerika’nın enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımlarında ısrarcı olması önemli nedenlerden biri olarak görülüyor. Amerikan basınında yer alan Fed’in faiz kararları ile ilgili bir haber ise altın fiyatlarının seyrini önümüzdeki aylarda değiştirebilir.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından tüm piyasalarda olduğu gibi altında da dalgalanmalar gözlendi. Uluslararası yatırımcıların yaşanan jeopolitik riskler nedeni ile güvenli limanlara demirlemek istemesi doların değerine değer kattı. Eylül ayında dolar​ endeksinin rekor kırması sonrası değerli metallerde kayıplar yaşandı. Bunun dışında diğer para birimleri üzerinde de baskı ortaya çıktı.

ALTINDA GERİ ÇEKİLME DEVAM EDİYOR

Bin liranın üzerine kadar çıkan altında parlak günler kısa sürdü. Doların elini güçlendirmesi ile altın​ fiyatları aşağı çekilmeye devam ediyor. Gram fiyatını belirleyen ons altın fiyatları geçtiğimiz ay 1700 dolara çıkarken bu sabah saatlerinde ons altın, 1.648 dolara kadar geriledi.

Sarı metal, güne 990,99 liradan işlem görerek başladı. Gram fiyatı ise saat 15:57 itibarıyla yüzde 0,39 azalışla 986,58'e kadar düştü. Dün günü 990,47 seviyesinden kapatan altın, dün en düşük 965,85, en yüksek 991,75 seviyelerinde işlem gördü.

FED​ FAİZ ADIMLARINI YAVAŞLATACAK MI?

Fed faizlerinin yükselmesi, Euro bölgesinde yaşanan ekonomik yavaşlama ve savaşın hararetinin düşmemesi nedeni ile riske girmek istemeyen yatırımcılar dolardan vazgeçmiyor. Diğer yandan Fed’in 2 Kasım’da ilan edeceği faiz kararı da altın piyasalarının gündeminden düşmüyor.

Enflasyon rakamlarında yaşanan artışlarla mücadele etmek isteyen Amerikan Merkez Bankası bu yıl ardı ardına beş toplantısında faiz artışına gitti. Yüzde 0 - 0,25 olan faiz oranı yüzde 3-3,25 aralığına çıkarıldı.

Fed’in şahin tutumlarını sürdüreceği şeklinde yorumlar yapılırken The Wall Street Journal gazetesindeki bir haberde Fed’in faiz konusunda frene basabileceği iddia edildi. Haberde yer alan bilgilerde Fed üyelerinin faiz artışını yavaşlatmayı konuştuğu ifade edildi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...