Tgrt Haber

Anket sonuçları başka enflasyon rakamları başka söylüyor! 2023 asgari ücretinde ortaya atılan rakamlar ne anlatıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
08 Aralık 2022 09:50 - Güncelleme : 08 Aralık 2022 17:14
Anket sonuçları başka enflasyon rakamları başka söylüyor! 2023 asgari ücretinde ortaya atılan rakamlar ne anlatıyor

2023 asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı dün gerçekleştirildi. İkinci toplantının 14 Aralık’ta yapılması bekleniyor. Diğer yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan anket sonuçları açıklandı. Buna göre, kamuoyu beklentisi 7 bin 845 lira oldu. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise toplantı öncesi 7 bin 785 liranın kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Mevcut asgari ücret 5 bin 500 TL olarak uygulanıyor. Temmuz ayında 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında zam yapıldı. 7 bin lira üzerinde ifade edilen rakamlar ortalıkta dolaşırken enflasyon oranları asgari ücretin 8 bin lira üzerinde olması gerektiğini gösteriyor.

Asgari Ücret​ belirme maratonu 7 Aralık itibari ile başladı. İşçi​ ve işveren​ temsilcileri ile bakanlık bürokratları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan aynı masaya oturdu. Toplantı sonrası havanın iyimser olduğu söylenirken milyonların gözü masadan çıkacak olan rakamda…

ANKET SONUÇLARINDA İŞVEREN BEKLENTİSİ 7 BİN 050 TL OLDU

Bakanlık asgari ücret görüşmelerinden aylar önce kamuoyunun nabzını yoklamak adına bir anket çalışması başlattı. Asgari geçim ücretinin ne kadar olması gerektiğinin sorulduğu ankette işveren beklentisi 7 bin 050 olurken, işçi beklentisi 7 bin 500 lira olarak ifade edildi. Kamuoyunda yaygın görüye göre ise asgari ücret 7 bin 845 TL olmalı. 

GÖRÜŞMELERDE ALT SINIR 7 BİN 845 LİRA

Türk-İş​ Genel Başkanı açlık sınırı olarak açıkladığı rakamı 7 bin 845 TL olarak ifade etti. ürkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ise kısa süre önce yaptığı açıklamada "Elimizi taşın altına koymaya hazırız. İmkanı olan işverenler bunun üzerinde vermeli" demiş, ancak herhangi bir ücret beklentisi açıklamamıştı.

DİSK’TEN 13 BİN LİRA ÇIKIŞI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışan sayısının ortalama yüzde 4 civarında olduğunu, Türkiye'de bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu açıklayarak "Gerek yüksek enflasyon gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır" açıklamasını yaptı. 

"500-600 DOLARLA REKABETÇİLİĞİMİZDEN ÇOK ŞEY KAYBEDERİZ"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe,” Asgari ücrette 2023 yılında eğer ihracatçı 500-600 dolar gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz" sözleri ile görüşlerini açıkladı. 

ENFLASYON RAKAMLARI NE DİYOR?

Asgari ücret belirlenirken sendika ve kuruluşların görüşleri önemli olsa da bir ülkede en düşük geçim ücreti belirlenirken enflasyon ve ülkedeki ekonomik refah durumu göz önüne alınır. Kasım ayı enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 açıklandı. 

Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak açıkladı. Kasım ayı enflasyon rakamlarının aşağı yönlü hareket etmesinin ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonda düşüş trendine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.  Piyasa katılımcılar anketi cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,78 iken, bu anket döneminde yüzde 68,06 oldu. AA Finans, beklenti anketine katılan ekonomistlere göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 73,12'den yüzde 70,18'e geriledi.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLABİLİR?

Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücreti belirlerken işçi ve işveren görüşlerinin yanı sıra yaşam maliyeti, enflasyon verileri ve refah payı gibi parametreler etkili olacak. Kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile beraber yıllık enflasyon yüzde 84 oldu. Mevcut net asgari ücret ise 5 bin 500 TL. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin gerçekleşmesi halinde asgari ücret, eğer ocak ayında ilan edilen 4 bin 253 TL’lik rakam baz alınırsa refah payı ile beraber ortaya 7 bin 443 TL’lik bir rakam ortaya çıkıyor. 

Yıllık enflasyonun yüzde 84.39 olması ile beraber ocak ayı asgari ücretine yansıtılması halinde refah payı ile beraber 8 bin 268 liralık bir geçim ücreti oluşuyor. Eğer 5 bin 500 liraya enflasyon uygulanırsa rakam 8 bin lira civarına kadar ulaşıyor. Refah payı ile beraber 9 bin lira seviyesine çıkıyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...