Antalya'da yabancıya konutta tüm zamanların rekoru
Antalya'da yabancılara konut satışları 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,1 arttığını ve 4 bin 921 adet olarak gerçekleştiği. Rakamlara göre ocak-temmuz dönemleri baz alındığında tüm zamanların rekoru kırıldı.
Konut satışları temmuzda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 azalırken yabancıya konut satışındaki yıllık artış dikkat çekti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,0 artarak 4 bin 495 oldu.
Söz konusu dönemde Antalya'da yabancılara konut satışları 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,1 artarak 4 bin 921 olarak gerçekleşti. Bu rakam tüm zamanların 7 aylık rekoru olarak kayıtlara geçti.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, "Bundan önceki en yüksek rakam 4 bin 857 adetle 2019’da görülmüştü. Kovid-19'un yaralarının sarılmaya başlandığı net bir şekilde ortaya konuluyor" ifadesini kullandı.
SATIŞLAR İKİNCİ YARIDA DA DEVAM EDECEK
Özgün, salgının ardından hızlı toparlanmada birçok etkenin bulunduğun belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
"Özellikle koronavirüs sonrası insanların konut talebinde değişiklik oldu. Yeşil alanın, balkonun, yatay mimarinin bulunduğu yazlık bölgeler ve sahil kentleri artık daha çok tercih edilmeye başlandı. Özellikle yüksek döviz kuru yabancı alıcıyı ve gurbetçiyi harekete geçirdi. Ayrıca uygun fiyatlar da bu hareketi tetikledi. Türkiye'nin salgınla mücadele gösterdiği başarı da dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiye'ye ilginin artmasını sağladı. Antalya zaten yabancıya konut satışında hep ilk 2'de yer alan bir il. Turizm kenti olması, çok sayıda ülkeye direkt uçuş bulunması, doğası, güneşi, iklimi, sunduğu imkânları ve çok sayıda cezbedici özelliği sayesinde yabancılar tarafından tercih ediliyor."
Özgün, yabancıya satışta temmuzda yüzde 51,4’lük artış yaşandığını ve 931 adet konut satıldığını belirterek, "Yılın geride kalan döneminde artışların sürmesini bekliyoruz. 2021 sonunda 10 bin adet barajını aşacağımızı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"YANAN TARİHİ YAPILAR ASLINA UYGUN YENİLENMELİ"
Son dönemde başta Antalya ve Muğla olmak üzere ülke genelinde çıkan yangınlardan zarar gören tarihi yapıların korunmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Özgün, zaman zaman bu yapıların restore edilmesinde veya yeniden yapılmasında olumsuzluklar yaşanabildiğini bildirdi.
Özgün, "Bu tarihi yapılarımızı hem mimari hem de kullanılan malzemeler açısından aslına uygun olarak yenilemeli veya restore etmeliyiz. İlgili kurullar süreçleri yürütürken bu konuya dikkat etmeli. Her açıdan eski haline uygunluk aranmalı." ifadelerini kullandı.
Selman Özgün, Türkiye'deki mimari ve konut üretimine değinerek, herkesin ev yapabileceğini, bunun maharet olmadığını, asıl maharetin toprağa, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden konut üretmek olduğunu vurguladı.
BETONARME EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Özgün, betonarme binaların kısa ömürlü olmaları ve geri dönüştürülememe gibi nedenlerle her yıl Türk ekonomisine milyarca lira zarar verdiğini vurguladı.
Bu gidişle toprakların uçsuz bucaksız bir moloz çöp döküm sahasına dönüşme ihtimalinin bulunduğunu savunan Özgün, "Tek çözüm, 'geri dönüştürülebilir doğal malzemelerle inşaata yönelmek'. Sürekli yap-yık modeli ekonomik kayıp demektir. Hangi ülke bu derece ekonomik kayba dayanabilir? Her yıl ömrü dolan 500 bin konutun yıkılması gerekiyor. Ömrümüz yapıp yıkmakla geçebilir mi?" değerlendirmesinde bulundu.
Özgün, diğer inşaat malzemeleri ile karşılaştırıldığında en az ömürlü malzemenin betonarme olduğunu kaydederek, dünyada betonun kapladığı alanın, yeşil alanları geçtiğini, sudan sonra en çok kullanılan malzemenin beton olduğunu bildirdi.