Metal krizi otomotiv pazarını vurdu: Araba fiyatları yükselecek mi?
Metal fiyatları Doğru Avrupa’daki savaş nedeniyle Rus ekonomine yönelik alınan yaptırım kararları sonrası yükselişe geçti. Alüminyum, nikel ve çelik fiyatları dünyanın en büyük metal üreticisi olan iki ülkenin savaşıyla tarihi zirvelerini zorlarken Hindistan FADA Başkanı Vinkesh Gulati ‘’Otomobil üreticileri, üretim maliyetlerindeki ve hammadde fiyatlarındaki keskin artışı müşterilere yansıtmak zorunda kalıyor’’ ifadelerine yer verdi. Peki araç fiyatları artacak mı? İşte 2022 sıfır ve ikinci el araba fiyatları hakkında bilmeniz gerekenler…
Rusya Ukrayna Savaşı’nda sıcak çatışma devam ederken Rus ordusunun sivillerin bulunduğu bölgeleri bombalaması, sivil infaz görüntüleri ve toplu mezarlar Rus ekonomisine yönelik yeni yaptırım kararlarını gündeme getirdi. Dünyanın büyük metal üreticilerinden olan Rusya hakkında alınan ambargo kararları özellikle otomotiv piyasasından kullanılan metal arzının azalmasına ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşayan otomotiv üreticileri acil durum planı için hazırlanıyor. İşte ''Araba fiyatları artacak mı? Sıfır fiyatları yükselir mi?'' sorularının cevabı.
METAL KRİZİ ARABA FİYATLARINI UÇURACAK
Rusya Ukrayna Savaşı petrol, altın gibi emtiaların yanında diğer değerli madenlerin de yükselmesine neden oldu. Otomotiv üreticileri Covid-19 pandemisi nedeniyle artan maliyet ve tedarik sıkıntıyla boğuşurken 24 Şubat’ta başlayan Rusya Ukrayna Savaşı nikel, paladyum, alüminyum ve çelik fiyatlarını zirveye taşıdı. Avrupa Birliği'nin Rus çelik üreticilerine uyguladığı yaptırımlar metal üretimlerini etkilerken, Ukrayna'nın üretimi güvenlik endişeleri nedeniyle durdu. Rusya metal pazarından yüzde 38'lik küresel pazar payıyla dünyanın ikinci en önemli tedarikçisi. Alman Hammadde Ajansı'ndan (DERA) Michael Schmidt metal krizini mevcut stoklarla şimdilik uzak tuttuklarını belirtse de uzun vadede araba fiyatlarına yansıyacağına dikkat çekti.
Yetkililer savaş belirsizliğinin devam etmesi ve tedarik maliyeti nedeniyle üreticilerin bu ay araçlarının fiyatlarını tekrar artırmak zorunda kalabileceğini duyurdu. Benzinli motorlu araçlarda emisyon kontrol sistemleri için paladyum fiyatı 2015'ten bu yana yukarı yönlü hareket ediyor. Haziran 2021'de ons başına 2.900 dolara ulaşan paladyum ardından yaklaşık 1.800 dolara kadar geriledi ancak Ukrayna’nın işgali sonrası tekrar yükseldi. Haftanın başlarında 2.270 dolar civarından işlem gören paladyum hakkında yetkililer tedarik ve üretim sorununun Rusya olmadan çözülmesinin hayal olduğunu ifade etti.
SIFIR ARAÇ FİYATLARINDA 'NİKEL ARTIŞI'
Dayanıklı olması sebebiyle nikel, paslanmaz çelik gibi alaşımların yapımında kullanılıyor. Ağırlıklı olarak; jet motorları, arabalar, elektrikli motor bataryaları, cep telefonları üretiminde tercih edilen nikel fiyatı ton başına 20.000 dolardan 25.000 dolara, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra 100.000 doların üzerine çıktı. Nikelin fiyatı o zamandan beri tekrar düşmesine rağmen, emtia analistleri yıl ortasına kadar bunun 34.000 dolar civarında olmasını bekliyorlar.
Rystad Energy enerji metalleri kıdemli başkan yardımcısı James Ley, nikel fiyatlarındaki artışın "benzeri görülmemiş" olduğunun altını çizerken otomobil üreticilerinin uzun vadeli sözleşmeler yoluyla sabit nikel fiyatlarından üretim yapacağı için etkiyi hemen hissetmelerinin pek mümkün olmadığını açıklarken uzun vadede sıfır araç fiyatlarınına artacağına dikkat çekti.
Rusya Ukrayna savaşı çelik, nikel ve alüminyum arzını olumsuz etkiledi. Küresel çelik fiyatları yüzde 20'nin üzerinde artarken, alüminyum fiyatları bu yıl yüzde 40 arttı.
SIFIR ARABA FİYATI ARTACAK
Otomobil satıcısı grubu Lookers artan ikinci el araba fiyatlarına dikkat çekerken metal krizi ve küresel çip sıkıntısı nedeniyle sıfır arabala fiyatlarının bu yıl yüksek kalacağını tahmin ediyor. Otomotiv Yönetimi Merkezi'nden (CAM) otomobil endüstrisi uzmanı Stefan Bratzel "Otomobil üreticileri ve tedarikçileri için önemli hammaddeler için tedarik sıkıntısı tehdidi hafife alınmamalıdır. Bu, nihayetinde fiyatların yükselmesine, müşterilerin yeni otomobiller için daha uzun bekleme sürelerine yol açıyor'' dedi.
ÇİN METAL KRİZİNDEN FAYDALANIYOR
Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırım kararları nedeniyle yükselen metal krizinden dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Çin’in karlı çıkması bekleniyor. Uzmanlar Çin'deki elektrikli otomobil ve akü üreticileri Rusya'dan daha düşük fiyatlarla hammadde almayı teklif ederek Rusya'ya yönelik yaptırımlardan yararlanabileceğine işaret etti.
GlobalData analisti Daniel Clarke, "Çin, pil metalleri tedarik zincirinde zaten güçlü bir konuma sahip ve yaptırımlar nedeniyle Rus nikelini ucuza satın alabilirse küresel rekabet konumunu daha da güçlendirecektir" dedi.
İSLAM MEMİŞ ARABA FİYATLARI YORUMU: YÜKSELMESİ AN MESELESİ
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş son 3 - 4 ayda ikinci el araba fiyatlarında yüzde 20’lik bir gerileme olduğuna dikkat çekerlen ''Araba fiyatları düşer mi?'' sorusunu cevapladı. Memiş ''Sanmıyorum. Benim öngördüğüm yüzde 20’lik düşüş gerçekleşti. Özellikle sıfır araçlarda döviz kurlarının baskılanması tamamlandığında atak yaparsa fiyatlarda yükselecektir. Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi an meselesi'' dedi.