Tgrt Haber

Arabası olan milyonları ilgilendiriyor! Ek MTV için süre doluyor, ödemeyen arabasını satamayacak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
24 Kasım 2023 10:08 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 10:14
Arabası olan milyonları ilgilendiriyor! Ek MTV için süre doluyor, ödemeyen arabasını satamayacak

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ek ödemelerinde son günlere girildi. 6 Şubat depremleri sonrası ödeme kararı alınan ek MTV ödemelerinin ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. Ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek ve muayene de yaptıramayacak.

Milyonlarca araç sahibi için kritik ödemelerde son günlere girildi. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası ödeme kararı alınan ek motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme günü 30 Kasım'da doluyor. Araç sahiplerinin ek MTV’yi ödememesi haline bazı yaptırımlar uygulanacak. Ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek ve muayene de yaptıramayacak.

DEPREM​ SONRASI EK MTV​ ÖDEME KARARI ALINMIŞTI

Motorlu Taşıtlar Vergisi, otomobil sahiplerinden senede bir kere ve iki taksit şeklinde alınıyordu. 6 Şubat depremi sonrası yaraların sarılması için finansman sağlamak amacıyla ek MTV ödemesi alınmasına karar verildi. MTV düzenlemesi, Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. Mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini reddetti. Anayasa mahkemesinin bu kararı sonrası gözler gecikme faiz oranı ve ikinci taksit dönemine çevrildi.

SON GÜN 30 KASIM!

Ek MTV ve emlak vergilerinin 2. taksit ödemeleri için son gün 30 Kasım olarak belirlenmişti. İlk taksiti kaçıran araç sahipleri​ de aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek.

GÜNÜ KAÇIRAN ZAMLI ÖDEYECEK

Amme Alacakları İçin Uygulanan Gecikme Zammı Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanmştı. Kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 3,5 olarak belirlendi. Bu yıl bir kereye mahsus olmak üzere iki kez ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi için son taksit ödemesine ise sayı günler kaldı. İkinci taksitin ödemesinin süresi ise 30 Kasım'da sona erecek. 30 Kasım'a kadar ödenmezse, aylık yüzde 3.5’lik gecikme zammı söz konusu olacak.

ÖDENMEZSE ARAÇLAR SATILAMAYACAK

Ek MTV'yi ödemeyenler araçlarını satamayacak ve trafikten çekemeyecek. Hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Muayene de yaptıramayacak.

DEPREMZEDELER MUAF OLACAK

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında "mücbir sebep hali" ilan edilen bölgelerde, deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar ile deprem nedeniyle ağır hasar gören binaların maliklerine ait taşıtlar, deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve depremde birinci derece kan hısımlarını kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den muaf tutulacak.

ÖDEMELER ONLİNE OLARAK YAPILABİLİYOR

Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

TOPLAM 30 MİLYAR LİRA VERGİ GELİRİ ELDE EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

İlk taksit ödemeleri eylül ayı sonu itibarıyla tamamlandı. Bu kapsamda 9 milyon 919 bin 966 taşıt için ödeme yapıldı. Toplam 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV yatırıldı. Hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti.

İkinci taksit ödemeleri ile birlikte toplam 30 milyar lira vergi geliri elde edilmesi hedefleniyor.

AYM İPTAL DAVASINI REDDETTİ

Ek MTV’nin iptali için başvuru yapılmış Anayasa Mahkemesi davayı reddetmişti.  Kararda deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğinin takdirinin yasama organına ait olduğunu belirterek, 2023 yılı için ek MTV alınması yolunda düzenleme yapılmasının gereklilik kriterini karşıladığını değerlendirdi. Yüksek mahkeme, ek MTV'nin bir defalığına ödenmesinin öngörülmesinin ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasına katkı sağlayacağı gözetildiğinde kuralın bu meşru amaca ulaşma bakımından elverişli olduğunun anlaşıldığı görüşüne yer vermişti. AYM ayrıca, kişinin sahip olduğu taşıtın bir servet unsuru olarak mali gücünün göstergelerinden biri olduğunu, depremler nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi sonucunda elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul bir dengesizliğin bulunmadığını kaydetmişti. Mahkeme, tüm hususlar gözetildiğinde MTV'nin toplumun tüm kesimlerini kapsayan yaygın bir vergi olduğu da dikkate alındığında kuralın mali güce göre vergilendirme, vergi yükünün adaletli dağılımı ve eşitlilik ilkeleri ile çelişmediği sonucuna vardı.

İLK ÖDEMELERDE YÜZDE 87’Sİ KARŞILANDI

Ek MTV'nin ilk taksit ödemesi döneminde yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilmiş, hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si karşılanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...