Tgrt Haber

Araç sahipleri için sayılı günler! Ek MTV 2. taksit son ödeme tarihini kaçırmayın

Editör: İmran Baran / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 Kasım 2023 12:51 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 14:03
Araç sahipleri için sayılı günler! Ek MTV 2. taksit son ödeme tarihini kaçırmayın

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi için son günlere girildi. Ek MTV’nin son ödemesi kasım ayında gerçekleşecek olup ay sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Peki ek MTV 2. Taksit ödemesi nasıl ve ne zaman yapılır? İşte detaylar…

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi​ 2. taksit için son ödeme tarihine sayılı günler kaldı. 2023’ün son aylarına girilmesiyle birlikte Kasım​ ayında son taksit için zaman daraldı. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Ek MTV​ 2. taksit ödemelerinin ne zaman biteceği, kasım ayının son haftasında da merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde AYM’ye taşınan kararda ek MTV’nin iptal olup olmayacağı merak ediliyordu. Anayasa Mahkemesi ek MTV’nin iptal olması kararını reddedince gözler 2. taksite çevrildi. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından doğan finansal açığı gidermek adına yapılan Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (Ek MTV), Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınarak onaylanmıştı. Geçtiğimiz günlerde ek MTV alınmasına yönelik düzenlemenin iptali istemini Anayasa Mahkemesi reddetti. Kararın ardından gözler ikinci takside çevrildi.

EK MTV İKİNCİ TAKSİT SON ÖDEME TARİHİ

Ek MTV'nin ilk taksitinin 6 Eylül'e kadar ödenmesi gerekiyordu. İlk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilmiş, hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si karşılanmıştı. Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek. İkinci taksitin ödeme süresi ise 30 Kasım​'da sona erecek.

Araç sahipleri için sayılı günler! Ek MTV 2. taksit son ödeme tarihini kaçırmayın

EK MTV ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

Taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla tescil kapatma işlemleri de gerçekleştirilemeyecek.

Bu yıl bir kereye mahsus olmak üzere iki kez ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi için son taksit ödemesi kaldı. Ek MTV’nin ilk taksiti ağustos ayında gerçekleştirilmişti. Vatandaşların cezai duruma düşmemek için Ek MTV 2. taksit ödemelerini belirlenen tarihe kadar yatırmaları gerekiyor.

EK MTV NE KADAR, KAÇ TL?

2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltilirken, bu oran; finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketlerinin kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...