Tgrt Haber

Araç sahipleri dikkat: Hacze kadar yolu var! Ek MTV ikinci taksit ödemesinde sayılı saatler

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
29 Kasım 2023 16:30 - Güncelleme : 29 Kasım 2023 16:36
Araç sahipleri dikkat: Hacze kadar yolu var! Ek MTV ikinci taksit ödemesinde sayılı saatler

Deprem felaketinin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek için çıkarılan Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci ödemesi için sayılı saatler kaldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden yaptığı duyuruyla Ek MTV’nin ikinci taksiti için son ödeme tarihi kullanıcılara yeniden hatırlatıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından meydana gelen finansman​ ihtiyacını gidermek için çıkarılan Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (Ek MTV) ikinci ödemesi 30 Kasım tarihinde sona erecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) duyurusuyla son ödeme tarihi yeniden hatırlatıldı.

6 Şubat depremlerinin ardından oluşan finansman açığı dolayısıyla çıkarılan MTV​ kanunu 15 Temmuz’da yürürlüğe girmişti. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksit ödemesi 6 Eylül’de sona erdi. İlk taksit ödemesinden yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilirken kazançla birlikte hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si karşılanmıştı.

Düzenleme kapsamında ikinci taksitinin ödeme süresi ise 30 Kasım'da sona erecek. Ek MTV'nin zamanında ödenmemesi durumunda araç sahipleri aylık yüzde 3,5 gecikme faizi ödeyecek.

Araç sahipleri dikkat: Hacze kadar yolu var! Ek MTV ikinci taksit ödemesinde sayılı saatler

EK MTV İKİNCİ TAKSİT ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK?

Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

Taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla tescil kapatma işlemleri de gerçekleştirilemeyecek.

2023 yılı Emlak Vergisi 2. taksit ödemesi de yarın sona erecek. Öte yandan elektronik defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile elektronik defter beratlarının GİB bilgi işlem sistemine yüklenme süresi 5 Aralık Salı günü sonuna kadar uzatıldı.

EK MTV ÖDEMESİ YAPILMAZSA NE OLUR?

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödenmesi durumunda araç sahipleri taşıtların satış ve devir işlemlerini gerçekleştiremeyecek. Sürecin gerçekleşmesi için önce MTV ile ek MTV'nin ödenmesi gerekecek.Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri yapılmayacak. Bunun yanı sıra trafikten çekme, hurda, dolayısıyla tescil kapatma işlemleri de gerçekleştirilemeyecek.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...