Tgrt Haber

Asgari ücret bugün belli olur mu?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
18 Aralık 2023 14:18 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 14:28
Asgari ücret bugün belli olur mu?

Asgari ücrette kritik toplantı başladı. Kulislerde asgari ücretin bugün açıklanacağına dair söylentiler yükselirken toplantının sonucu ve teklifler milyonların gündemine oturdu. Peki, Asgari ücret bugün açıklanacak mı? İşte detaylar…

Asgari ücret​ görüşmelerin kritik randevu başladı. Komisyon​ yeni yıl maaşlarının belirlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde bir araya geldi.

Geçtiğimiz hafta toplantıda herhangi bir rakam konuşulmamıştı. İşveren tarafı istihdam ve işsizliğe vurgu yaparken hükümet kanadı ise hakem olduklarını ifade etmişti.  Türk-İş geçen haftaki toplantıya asgari ücretli çalışanları masaya getirmiş, o işçiler nasıl geçinemediklerini komisyona anlatmıştı. İşçiler ikinci toplantıya yeniden geldi, ücret görüşmelerinde yer alacaklar.

TÜİK​ MASADA OLACAK

Geçen yılki toplantıda TÜİK verileri gelmemişti. Bu yıl toplantıda TÜİK verileri masada olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı da ekonomik verileri paylaşacak.

Türk-İş geçen hafta yaptığı açıklamalarda açıklanan enflasyonla sahadaki enflasyona vurgu yapmış, ortaya çıkan verilerin farklı olduğunu söylemişti. TÜİK’in verileri karşılaştırılacak. Yüzde 35 ila yüzde 50 arasında bir pazarlık yapılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET BUGÜN AÇIKLANACAK MI?

Asgari ücret toplantısından bugün bir karar çıkması beklenmiyor. Bugün pazarlık yapılacak. Komisyonun önünde bir toplantı​ daha bulunuyor. Bugün teklifler ve buna yaklaşımların öne çıkması bekleniyor.

ZAM TEK SEFERLİK YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili olarak tek zam yapılacağını açıklamıştı. Erdoğan açıklamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını yaptığını ve bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önlerine koyacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek zam ile ilgili şunları söylemişti:

"Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz. Ekonomi yönetimimiz bir yandan da enflasyonu dizginleyici adımlar attı, bunlar da sürüyor. İşaretler olumlu, yakında enflasyonun kalıcı bir şekilde dizginleneceğini göreceğiz. Enflasyon​ sorununu da tarihe karıştıracağız."

BAKAN ŞİMŞEK: GERÇEK DEĞİL, HEDEF ENFLASYONA GÖRE ZAM YAPILACAK

OVP’nin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmelerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maaşlara yapılacak zam oranlarının artık hedef enflasyona göre belirleyeceğini açıklamıştı. Bundan böyle gerçekleşen değil zam yapılacak dönemin enflasyonu baz alınarak artışlar yapılacak. Böylece hem enflasyona etkisi azaltılırken hem de ücretler enflasyon karşısında erimemiş olacak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...