Tgrt Haber

Asgari ücret için dikkat çeken çağrı! "2-3 katına çıkarılması gerekiyor"

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: tgrthaber.com
16 Temmuz 2024 08:26 - Güncelleme : 16 Temmuz 2024 08:54
Asgari ücret için dikkat çeken çağrı! "2-3 katına çıkarılması gerekiyor"

Asgari ücret konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Türkiye'ye tavsiye vermeye hazır olduklarını söyledi. Örgüt, asgari ücret tespitinde bir işçinin değil çekirdek ailenin ihtiyaçlarını baz alıyor. Buna karşın Türkiye'nin örgüt ile asgari ücret tespit sözleşmesi bulunmuyor.

 Asgari ücret konusunda Türkiye'deki tartışmalar, enflasyonun da her geçen gün artmasıyla önü alınamaz bir durumu geldi. 17 bin 2 lira olarak belirlenen ve açlık sınırının da altında kalan asgari ücretin artırılmasına yönelik büyük bir beklenti var.

Diğer yandan Türkiye’nin imzalamadığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesinde asgari ücret belirlenirken farklı bir metot uygulanıyor. ILO asgari ücret tespitinde işçinin değil çekirdek ailenin ihtiyaçlarını dikkate alıyor.

Asgari ücret için dikkat çeken çağrı! "2-3 katına çıkarılması gerekiyor" - 1. Resim

ASGARİ ÜCRET TAVSİYESİ SUNMAYA HAZIR

Konuya ilişkin görüş bildire ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Türkiye'nin örgütleriyle sözleşme imzalamamasına rağmen güçlü bir talep gelmesi halinde asgari ücret için tavsiyede bulunabileceklerini söyledi.

Asgari ücret belirlenirken, "yaşam maliyetine uygun mu, işletmelerin sürdürülebilirliği için kabul edilebilir mi" gibi değerlendirmelerin yapıldığını belirten Hassan, “İşletme ve hane halkı anketleri ile enflasyon verileri önemli. Ancak bu hesaplamaların ‘doğru verilere’ dayanılarak yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.

2-3 KATINA ÇIKARILMASI GEREKLİ!

Türkiye'nin ILO'nun kriterlerine göre asgari ücret belirlemesi durumunda 17 bin 2 liralık asgari ücretin 2-3 katına çıkarılması gerekiyor. Ancak bu günümüz şartları ve enflasyon oranı da dikkate alındığında çok mümkün gözükmüyor.

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...