Tgrt Haber

Asgari ücret ve memur maaşları kaç lira olacak? SGK uzmanı Ali Duman'dan kritik tahmin: Yüzde 55'e kadar yolu var

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2022 11:49 - Güncelleme : 05 Aralık 2022 12:29

Asgari ücrette takvim belli olurken çalışanlar tespit komisyonu toplantısına odaklandı. Komisyonunun yapacağı 3 toplantının ardından asgari ücrette yeni tutar belirlenecek. Milyonlarca kişi “Asgari ücrete ne kadar zam olacak?” sorusunu soruyor. Öte yandan memur ve memur emeklisi maaş zammı da gündemde… TGRT Haber'de SGK Uzmanı Ali Duman, asgari ücrete en fazla yüzde 55 zam olacağını belirterek memur ve memur emeklisinin maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı. 

Asgari ücret​ ve memur​ ve memur emeklisine zam​ tablosu netleşiyor. Milyonlarca vatandaş Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısına odaklandı. Vatandaş “Asgari ücrete ne kadar zam olacak?” sorusunu soruyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Vatandaşın diğer gündem maddesi ise memur ve memur emeklisine yapılacak olan zam… Memurlar ise toplu sözleşme ve enflasyon​ farkına göre zam alıyor. TGRT Haber’de SGK Uzmanı Ali Duman, asgari ücret ve memur ve memur emeklisine verilecek zam tahminlerini açıkladı. 

ASGARİ ÜCRETE EN FAZLA YÜZDE 55 

Ali Duman, asgari ücrete yönelik öngörülerini şöyle paylaştı: “2022’den 2023’e geçerken enflasyon rakamlarının son 6 ayı dikkate alınacaktır. Asgari ücrette son 6’ayın enflasyon rakamının üstünde bir artış bekliyoruz. Yeniden değerleme oranları, yıllık zamlarda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun masasında önem arz eder. 2023’te bir zam mı yoksa iki zam mı olacak bu net değil. Yüzde 40’ın üzerinde olan, yüzde 55’e kadar çıkabilecek bir maaş bekleniyor. Asgari ücret yılbaşında 7.700 ila 8.000 arası olur, ara karar alınırsa Temmuz’da 9 binli seviyelere gelir. Ancak hazirandan seçim var, şimdinden konuşmak doğru olamaz.” 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR MAAŞ ALACAK? 

Memur ve memur emeklisi​ zamlarına yönelik tahminlerde bulunan Duman, şunları söyledi: “Toplu sözleşme ve artı enflasyon farkı oranında zam alıyorlar. Şu 5 aylık ortalama yüzde 15 güncellenmiş durumda. Şu an en düşük memur aylığı olan 6.078 liranın 7.000 lirası garanti yeni yılda. Yine en düşük memur maaşı olan 9 bin 105 liranın da şu an itibariyle 10 bin 500 lira olduğunu söyleyebilirim. Aralık ayı enflasyon rakamı otlamayı düşürmezse tabi. Ancak bu şartlarda bu zor zor duruyor.” 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...