Tgrt Haber

Asgari ücret zammında şimdi pazarlık zamanı! En güçlü senaryo belli oldu, 500 dolar beklentisi ise...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
13 Haziran 2023 06:49 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 06:57
Asgari ücret zammında şimdi pazarlık zamanı! En güçlü senaryo belli oldu, 500 dolar beklentisi ise...

Asgari ücret Temmuz zammında pazarlık bugün başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bir araya geliyor. İşveren temsilcisi kulislerde konuşulan asgariye “500 dolar” beklentileri kapıları kapatarak pazarlık masasına otururken işçi temsilcisi de “Masaya oturmayız” diyerek rest çekti. İşte kulislerde konuşulan asgari ücretteki 3 senaryo ve detaylar…

Milyonlarca çalışanın maaşını doğrudan etkileyecek olan yeni asgari ücret için taraflar ilk toplantısını bugün gerçekleştiriyor. Bir işçiye ödenecek olan en düşük ücret anlamına gelen Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yeni asgari ücret zammı için geri sayım başladı. İşçi​ ve işverenlerin katıldığı asgari ücret zammı görüşmelerinin ilk ev sahipliğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerçekleştirecek.

500 DOLAR BEKLENTİSİ RAFA KALKTI

Söz konusu toplantıya işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ​, işveren​ kesimini temsilen ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol kritik toplantı öncesinde asgari ücret zammında pazarlıkların bayram öncesi tamamlanmasını umduklarını söyledi. Kamuoyunda konuşulan “500 dolar” söylentilerine de kapıları kapatan Akkol asgari ücretin TL üzerinden konuşulacağını ifade etti. Bu durum asgari ücretin 500 dolar karşılığına geleceği yönündeki beklentileri şimdilik kapattı.

Ancak işçi kesiminin bu açıklamalar sonrasında ne tutum sergileyeceği henüz bilinmiyor.

Asgari ücret zammında şimdi pazarlık zamanı! En güçlü senaryo belli oldu, 500 dolar beklentisi ise...

ERGÜN ATALAY GEÇEN SENE YAŞANANLARI HATIRLATTI

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk’e yaptığı açıklamada hükümet kanadının teklifini görmediğini söylerken geçen seneyi hatırlatarak teklifini makul bulmazlarsa yine toplantıya gitmeyeceklerini söyledi. Rakama göre tavırlarını belirleyeceklerini söyleyen Atalay “Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor” dedi.

Asgari ücret zammında şimdi pazarlık zamanı! En güçlü senaryo belli oldu, 500 dolar beklentisi ise...

ASGARİ ÜCRETTE 3 SENARYO MASADA….

Yüzde 25 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET 2. FORMÜL (EN GÜÇLÜ FORMÜL)

Yüzde 30 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. Asgari ücret 2022 Temmuz zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRET 3. FORMÜL

Yüzde 35 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak. Bu durumda Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ocak ayındaki toplantıda istedikleri rakamlara ulaşılmaması nedeniyle görüşmeler sırasında masadan kalkmıştı.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...