Asgari ücrete zam gelmeden eriyor! İşçi tarafı isyan etti: Fırsatçılara yarıyor, her şeye zam geliyor
Asgari ücrete zam pazarlığı aralık ayında başlayacak. Milyonlarca çalışan yeni yıl zammını beklerken asgari ücret artışı ile ilgili uzmanlardan da ipuçları gelmeye devam ediyor. Bu yıl ilk kez asgari ücretli farklı mesleklerden 4 işçi komisyonda olacak. İşçiler anlatacak, işveren ve hükümet tarafı da sorunları dinleyecek. Süreç daha başlamadan yorumlar, formüller, hesaplamalar ve beklentiler gelmeye başladı. İşçi tarafı ise söylenen bu rakamlara tepki gösteriyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay maaş zammı ile ilgili soruya yanıt vermekten kaçınarak, “Asgari ücret lafı geçtiği zaman her şeye zam geliyor” dedi.
Yılın sonuna yaklaşılırken gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine çevrildi. Yeni yılda zamlı olarak yatacak maaşlar için uzmanlardan ipuçları da geliyor. Zam görüşmelerinde bu yıl asgari ücretle çalışan farklı meslek gruplarından 4 işçi de masada yer alacak. İşçiler, hem hükümet hem de işveren temsilcilerine yaşam koşullarını anlatacak.
Asgari ücret konusunda sık sık tahminler, formüller ve hesaplamalar yapılırken zam pazarlığının tarafları da asgari ücret konusunda rakam telaffuz etmekten kaçınıyor. Komisyonun toplanmasına sayılı günler kala Türk İş Başkanı Ergün Atalay süreç ile ilgili konuştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, 'işçi kesiminin beklentilerinin ne olduğu' sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı.
“ASGARİ ÜCRET LAFI ÇIKINCA ETE, SÜTE, KİRAYA, HER YERE ZAM GELİYOR”
Atalay, işçi kesiminin beklentisine ilişkin bir rakam söylemekten kaçındı. Belirlenecek asgari ücretin şubat ayında işçinin cebine gireceğini hatırlattı. Rakam konuşulmasına ilişkin endişelerini aktardı. Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili rakam söylemek istemediklerini belirterek "Asgari ücret lafı çıktığı zaman maalesef bizim ülkemizde ete, süte, kiraya, her yere zam geliyor. Şimdi şu anda asgari ücrete evet desem imzalasam, şubatın birinde alacak asgari ücret maaşını. Ne var şubata 3.5 ay zaman var. Yani o zamana kadar konuşmanın hiçbir anlamı yok. Zamanında konuşmak lazım. Bize her zaman soruyorlar ne isteyeceksin masada oturanlar isteyecekler, durumlarını anlatacaklar. Bu sene böyle bir düzenleme yapacağız nasip olursa." dedi.
İŞÇİ TEMSİLCİLERİ YERİNE MASADA İŞÇİ OLACAK
Asgari ücret tespit komisyonu 1 Aralık’ta toplanacak. 2024 yılında uygulanacak en düşük işçi ücreti belirlenecek. Masada hükümet ve işveren temsilcileri olacak. İşçi temsilcileri yerine bu yıl ilk kez işçilerin kendisi toplantıda yer alacak.
Atalay işçinin masada olacağını dikkat çekerek, “Bu sene işçi olacak o masada. Temsilcilerimizin tamamı yani 4'ü de işçi olacak. Sendikacı olmayacak. Onlar bu parayla nasıl geçinemediklerini anlatacaklar. Sonra komisyonu tespit edeceğiz. Arkadaşlarımızla beraber benim anlatmamın yahut İlhami’nin anlatması sendikacının anlatması olmuyor. Yaşayan anlatsın, yaşayan bizzat orda oturacak, anlatacak. O masada kadın da olacak erkek de olacak işçi yani onlar kendi konumlarını anlatacaklar" dedi.
SENDİKALAR VERGİ DÜZENLEMESİ İSTİYOR
Türkiye’de son yıllarda maaşlar enflasyon nedeniyle arttı. Ancak vergi dilimlerinin matrahları artırılmadı. Normalde 6’ıncı ayda yüksek vergi ödemeye başlayan çalışanlar, maaş artışlarıyla 3’üncü aydan itibaren yüksek vergi dilimine geçti. Yani düşük maaşla yüksek vergi ödemek zorunda kaldı. Türkiye’de Çalışanlar ilk 70 bin liralık kazancı için yüzde 15, 150 bin liraya kadar olan kazançları için yüzde 20, 150 bin liradan sonraki kazançları içinse yüzde 27 vergi ödüyor. Bu kapsamda Türk İş kazanca bakılmaksızın sabit vergi oranı talep ederken, Disk, ilk dilim vergi oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini ve 180 bin liralık kazanca kadar uygulanmasını talep ediyor.
“VERGİ DİLİMİNE SABİTLEME GEREKİYOR”
Başkan Atalay, gelir vergisi dilimi ile ilgili düzenleme isteğini yineledi. Atalay, asgari ücretlinin en büyük sorunlarından birinin vergi dilimi meselesi olduğunu dikkat çeken Atalay, "Şimdi burada çalışan arkadaşlarımız vergiyle ile ilgili 'ocak ayında aldığımız baz alınsın' diyorlar, geçmişte 'yüzde 27'lik dilime 6. ayda giriyorduk şimdi biz nisan ayın sonunda yüzde 27'lik dilime giriyoruz' diyorlar. Esas ana problem ne sözleşme, ne asgari ücret, esas problem vergiyle ilgili. Vergiyle ilgili bir düzenleme ve sabitleme yapılması gerekiyor.” diye konuştu.
DİSK: İLK 180 BİN LİRAYA KADAR YÜZDE 10 VERGİ ALINSIN
Çalışanın gelir vergisi dilimleri, aylık 70 bin TL kazanca kadar % 15, aylık 150 bin TL kazanca kadar % 20, aylık 550 bin TL kazanca kadar % 27 olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Türk İş kazanca bakılmaksızın sabit vergi oranı talep ederken, Disk, ilk dilim vergi oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini ve 180 bin liralık kazanca kadar uygulanmasını talep ediyor.
20 BİN LİRA DAHA AZ VERGİ ÖDENECEK
Eğer sendikaların teklifi yerini bulursa, 30 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, yıl boyunca yaklaşık 20 bin lira daha az vergi ödeyecek. 30 bin lira bürüt ücret alan biri, yıl boyunca 20 bin lira daha az vergi ödeyecek. Aylık 1700 lira çalışanın cebinde kalacak.