Tgrt Haber

Asgari ücreti belirleyecek 'iki oran' belli oldu, işte ortaya çıkan ilk rakamlar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Yeni Asır
16 Haziran 2023 14:49 - Güncelleme : 16 Haziran 2023 15:06
Asgari ücreti belirleyecek 'iki oran' belli oldu, işte ortaya çıkan ilk rakamlar

Asgari ücret için süreç 13 Haziran’da başladı. İkinci toplantının pazartesi günü yapılması beklenirken siyasilerden ve uzmanlardan ardı ardına açıklamalar geldi. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücretin bayram öncesinde belirlenmesi bekleniyor. İşçinin ve işverenin ilk teklifleri de belli oldu.

Asgari ücret​ için başlayan maraton pazartesi günü yapılacak ikinci toplantıyla devam edecek. Doğrudan yedi milyon çalışanı dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret için en güçlü zam​ ihtimali yüzde 30 olarak masada duruyor. TİSK​ ve Türk-İş’in teklif ettiği zam oranları ortaya çıkarken kulislerde en çok konuşulan rakamın 11.500 TL olduğu iddia ediliyor. 

TÜRK-İŞ’TEN 11 BİN 835 TL TEKLİFİ

Yeni Asır Gazetesi’nin Faruk Erdem’den aktardığı habere göre; Erdem, "İşçi tarafını temsil eden Türk-İş​ masaya 11.835 TL net asgari ücret teklifiyle geldi. Aslında bu Çalışma eski Bakanı Vedat Bilgin'in 500 dolar açıklamasından yola çıkılarak yapılan bir teklif olarak geldi. İşveren tarafını temsil eden TİSK ise ilk teklif olarak net maaşın 10.000 TL'ye yükseltilmesini istedi. Ancak rakamda çok diretmediği ve bu konuda esnek olacakları da gelen bilgiler arasında.

Bu taleplere baktığımızda işçi tarafının istediği zam oranı yüzde 39 civarında olurken, işverenin teklifi yüzde 18'e yakın çıkıyor. İki teklife bakınca işveren 6 aylık enflasyonu baz alırken, işçinin talebinde refah payını da görüyoruz" dedi.

İŞVEREN ALTI AYLIK ENFLASYON FARKINI BAZ ALIYOR

Erdem şöyle devam etti: "Rakamda çok diretmediği ve bu konuda esnek olacakları da gelen bilgiler arasında. Bu taleplere baktığımızda işçi tarafının istediği zam oranı yüzde 39 civarında olurken, işverenin teklifi ise yüzde 18'e yakın çıkıyor. İki teklife bakınca işveren 6 aylık enflasyonu baz alırken, işçinin talebinde refah payını da görüyoruz. Bu noktada 450 dolarlık bir rakam üzerinde pazarlık başlatıldı. Buna göre net asgari ücret 10.650 TL, bunun 650 TL'sinin İŞKUR tarafından karşılanması dile getirildi. Bu rakama göre yüzde 20 civarı artış söz konusu olacak."

Asgari ücreti belirleyecek 'iki oran' belli oldu, işte ortaya çıkan ilk rakamlar

UZLAŞI İLE NETİCELENECEK

Devlet desteği ile birlikte yüzde 30 civarında bir artış ile asgari ücretin 11.058 TL net olarak belirleneceğinin beklendiğini belirten Faruk Erdem, "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Başkan Erdoğan'ın da mutlaka bir katkısı olacaktır. O noktada rakamın 11.500 TL'yi bulabileceği de ihtimaller arasında. Kısa sürede uzlaşı ile neticeleneceğini bekliyoruz" dedi.

 

Kaynak: Yeni Asır
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cafer16 Haziran 2023 15:58

Bence net 12000 bin olmasi gerekiyor çünkü hayat şartları iyi değil herşey cok bahali

Sonraki Haber Yükleniyor...