Asgari ücret ile EYT'de son viraja girildi! Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz asgari ücret bant aralığını açıkladı
Yılın son ayında milyonlarca vatandaş odağını ücret ve EYT düzenlemesine çevirdi. Asgari ücrette taraflar arasında oranlar tartışılırken EYT’de ise yaş sınırı gündemde. Peki asgari ücret kaç lira olacak, EYT’de yaş sınırlaması olur mu? Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücretin 8 ila 8 bin 500 lira arasında bir rakam olacağını söylerken EYT’de ise yaş sınırlaması beklemediğinin altını çizdi.
Yılın sonuna yaklaşılmasıyla birlikte asgari ücret tartışmaları alevlendi. Milyonlarca çalışan asgari ücret oranına odaklanmış durumda. Öte yandan Türkiye’nin bir başka kronik sorunu olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar da (EYT) vatandaşın gündeminde geniş yer tutuyor. Dün EYT düzenlemesinde sona yaklaşılırken Beştepe'de düzenlenen toplantıda yaş sınırlamasının masaya getirildiği belirtildi. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırının getirilmesi tartışılıyor. Peki yaş sınırı getirilir mi? Asgari ücret kaç lira olur? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, kritik değerlendirmelerde bulundu.
8.000-8.500 LİRA ARASINDA OLUR
Asgari ücrete yönelik değerlendirmeler yapan Emin Yılmaz, şunları söyledi: “En belirleyici olan enflasyon verisidir. 5.500 asgari ücrete yüzde 40 eklenirse 7.700 lira yapıyor. Oranlar var, yüze 45, yüzde 50, yüzde 55 olabilir. Tabi parayı veren taraf da var. Bu rakamları veremeyip toplu işten çıkartmalar, kepenk kapatmalar olabilir. Tahminin 8.000-8.500 lira bandında.”
“YAŞ ŞARTI OLMAZ, ZATEN KADEMELİ OLACAK”
Yılmaz, EYT’de yaş sınırlaması ile ilgili şunları söyledi: “Yaş kriteri gelirse sorunun çözüm aşamasında çıkıp başka bir yola girecektir. O zaman farklı mağduriyetler ortaya çıkacaktır. Yaş kriteri gelirse EYT’nin doğasına aykırı olacak. Yaş sınırı kalkarsa 2 milyona yakın kişi emekli olacak bu rakama her ay 40 bin kişi daha eklenecek. Bu yüzden yaş sınırı tartışılıyor olabilir. Yaş sınırı geleceğini sanmıyorum. Yaş şartı olmasa bile prim günü ve süreden dolayı bir kademe kendiliğinden olacak.”
BORÇLANMALAR SİGORTA GİRİŞİNİ GERİ ÇIKAR MI?
Doğum ve askerlik öncesinde sigorta girişi yoksa kişi borçlanma yapsa bile bunun sigorta girişini geriye çekmediğini belirten Yılmaz, ancak bu durumda doğum ve askerlik borçlanması yapılarak prim gün sayısının doldurulabileceğini söyledi. Prim gün sayısının geri çekilmesi konusunda istisnai durumlar olduğu kaydeden Yılmaz, bunları şöyle anlattı: “Madende ve özel sektörde çalışanlarda daha farklı bir durum var. Meslek liselerinde okumuş bir kadında doğum borçlanması sigorta girişini geri çekebiliyor” dedi.