Tgrt Haber

Asgari ücrette hesaplar değişti: Kulislerde konuşulan son rakam belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Kasım 2023 15:34 - Güncelleme : 29 Kasım 2023 15:52
Asgari ücrette hesaplar değişti: Kulislerde konuşulan son rakam belli oldu

Asgari Ücret Komisyonu aralıkta bir araya gelerek yeni yılda uygulamaya konulacak ücreti belirleyecek. Çalışmalara günler kala kulislerde konuşulan rakam belli oldu. Enflasyon rakamlarının en büyük belirleyici olacağı asgari ücrete 2024’te sadece bir kez zam yapılacağı ifade ediliyor.

Asgari Ücrete yapılacak olan zam için hesaplamalar yapılmaya başlandı. Memur maaşlarında olduğu gibi asgari ücretin belirlenmesinde halkın alım gücü göz önünde bulundurulacak. 2023 yıllında iki kez zam yapılan asgari ücret için bu yıl tek bir zam yapılacağı öğrenildi. TÜFE verileri ile beraber refah payı da asgari ücrete etki edecek.

ENFLASYON MAYISTA YÜZDE 75’E ÇIKACAK

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanla beraber tüm çalışanların maaşlarındaki artışları etkileyecek zam merakla takip ediliyor. Asgari ücreti en çok etkileyecek parametre ise manşet enflasyonu. Merkez Bankası TÜFE tahminlerine göre, 2023 yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olacak. Bu oran 2024’te yüzde 36 2025’te yüzde 14 olarak tahmin ediliyor.

Merkez Bankası Enflasyon raporunda Mayıs 2024 oranı ise dikkat çekti. Buna göre, mayısta TÜFE, yüzde 70-yüzde 75 arasında tepe yapması bekleniyor. Bazı uzmanlar mayıs ayında TÜFE artışıyla tek bir zammın yeterli olmayabileceğini ifade ediyorlar. 

KULİSLERDE KONUŞULAN RAKAMLAR BELLİ OLDU

Orta Vadeli Program’a paralel olarak Merkez Bankası enflasyon tahmini yüzde 65. Bu oran hesaba katıldığında altı aylık enflasyon yüzde 37.76 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.  Bu orana refah payının eklenmesi ile yüzde 45-50 arasındaki zam oranı masada. Kulislerde ise asgari ücretin 17 bin lira olabileceği konuşuluyor.

Asgari ücrette hesaplar değişti: Kulislerde konuşulan son rakam belli oldu

TEK ZAM YAPILACAK

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir” açıklamasını yaptı. Bu açıklama tek ve yüksek zam beklentisini artırdı. 

Türk-İş tarafından yapılan araştırma sonuçlarına  bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 18 bin 239 lira olarak belirlendi. Komisyon toplantısında işçi tarafını temsil edecek  Türk-İş'in pazarlık masasına bu rakamı getirmesi bekleniyor. Bu rakamın kabul edilmesi halinde zam yüzde 60 seviyesine çıkacak.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANI HESAPLADI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ise yeni asgari ücret hesaplamasına yönelik önemli bilgiler verdi. Ocak 2024 asgari ücret için hesaplama yapan Emin Yılmaz, enflasyonu yüzde 62 olarak açıklandığı takdirde 6 aylık enflasyonun yüzde 35,26 olacağını söyledi.  Bu hesaba göre net asgari ücret 15.422 liraya, brüt asgari ücret 18.145 liraya yükselebilir. Enflasyonun yüzde 65 açıklanması durumunda 6 aylık verinin yüzde 37,77 olacağını, rakamın net 15.708, brüt 18.481 liraya yükselebileceğini dile getirdi. 

Yılmaz yüzde 68’lik yıl sonu tahminine göre 6 aylık verinin yüzde 40.26 olacağının altını çizdi. Bu durumda ise net asgari ücretin 15.992 TL’ye, brüt rakamın ise 18.815 liraya çıkacağını kaydetti. “Bu anlatmış olduğumuz rakamlarda refah payı eklentisi yoktu” diyen SGK uzmanı, “Buna yüzde 10’luk refah payı eklenirse yüzde 50’lik zamda net asgari ücretin 17.103 liraya ulaşması öngörülüyor. Yüzde 40-50 arasında bir rakamın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacağını tahmin ediyorum” şeklinde değerlendirme yaptı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...