Tgrt Haber

2023 yılı itibariyle geçerli olacak asgari ücret zammında ikinci toplantı bugün! İşte masadaki senaryolar...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
14 Aralık 2022 07:34 - Güncelleme : 14 Aralık 2022 07:43
2023 yılı itibariyle geçerli olacak asgari ücret zammında ikinci toplantı bugün! İşte masadaki senaryolar...

Son dakika haberi: İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez bir araya geliyor. 2023’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplanacak komisyonda TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri asgari ücretle geçimin de içinde yer aldığı ekonomik verileri paylaşacak. İşte kritik toplantı öncesinde beklentiler ve bütün senaryolar…

2023 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan asgari ücreti belirlemek için çalışmalara başlayan Asgari Ücret​ Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün saat 14.00’te yapacak. Çalışma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek toplantıda zam pazarlığının bir kez daha gündeme gelmesi bekleniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET 6 AYLIK MI 1 YILLIK MI OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘vatandaşı enflasyonu ezdirmeyeceğiz’ sözleri üzerinde yeni ücrette enflasyon​ en belirleyici nokta olacak. Toplantıda ayrıca yeni ücretin 6 ay mı yoksa 1 yıl için mi geçerli olacağı da belirlenecek olan tutarı etkileyecek. Asgari ücrette vergi desteğinin yeni yılda da devam etmesi bekleniyor.

PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN

Hatırlanacağı üzere TÜRK-İŞ kırmızı çizgi olarak 7 bin 785 liralık bir tutarı kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu rakam yüzde 41,54’lük artışa denk geliyor. Yeni ücretin bu tutarın üzerinde olması beklenirken anketten çıkan 7 bin 845 lira ise yüzde 42.63 artış olarak kayıtlara geçti. Ancak yeni asgari ücrette 8 bin liranın psikolojik sınır olduğu belirtildi.

TÜİK VE HAZİNE SUNUM YAPACAK

Bugün yapılacakAsgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri asgari ücretle geçimin de içinde yer aldığı ekonomik verileri paylaşacak. İlk toplantıda işçi tarafı bu toplantıda "teknik" veriler olan kalori ihtiyacı, bunu karşılayacak besinlerdeki fiyat artışı, genel ekonomik değerlendirme gibi bilgileri talep etti.

ERDOĞAN SON NOKTAYI KOYACAK

Daha sonraki takvim belirlenmese de üçüncü, belki de dördüncü toplantının yapılması gerekecek. Daha önceki yıllarda olduğu gibi komisyon belirli bir aşamaya geldikten sonra Cumhurbaşkanının da devreye gireceği bir aşamaya gelinecek.

ÜÇ SENARYO MASADA

Ortaya çıkan üç senaryo ve işverene maliyeti şöyle:

  • Net asgari ücret 8 bin liraya çıkarsa brüt asgari ücret 9 bin 412 lira, işverene maliyeti de 11 bin 59 lira olacak.
  • Net asgari ücretin 8 bin 250 lira olması halinde brüt ücret 9 bin 705 lira, işverene maliyeti de 11 bin 404 lira,

  • 8 bin 500 lira olması durumunda brüt ücret 10 bin lira maliyeti de 11 bin 750 lira olacak.

 

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI NE ZAMAN?

Üçüncü toplantının ise 21 Aralık tarihinde gerçekleşmesi ve ardından asgari ücrette yeni rakamın açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...