Tgrt Haber

Asgari ücrette konuşulan rakamlar ortaya çıktı! Yüzde 45 zam masada, gözler 3 Temmuz'da

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Yeni Asır
01 May 2023 11:17 - Güncelleme : 01 May 2023 11:54

Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 54,66’lık zam sonrası net ücret 8 bin 500 TL’ye yükseldi. Enflasyon oranlarındaki artış ve en düşük emekli maaşlarına yapılan zam sonrası gözler asgari ücrete çevrildi. Memur maaşlarını etkileyecek 6 aylık enflasyon oranı yüzde 20’yi geçerken asgari ücrete temmuzda ara zam yapılması bekleniyor. Peki beklenen zam oranı ne kadar olacak?

Her yıl aralık ayında toplanan Asgari Ücret​ Tespit Komisyonu geçtiğimiz yıl iki kere biraraya gelerek ara zam​ kararı aldı. Son olarak asgari ücrete yüzde 54’lük zam yapılarak 8 bin 500 TL’ye yükseltildi. 2022 yılında yapılan uygulamanın bu yıl yeniden hayata geçirilmesi bekleniyor. Yeni yapılacak olan zamda emekli ve  memur maaşlarında olduğu gibi altı aylık enflasyon​ farkı ve refah payının etkili olması bekleniyor.

KOMİSYON​ HAZİRAN AYINDA TOPLANACAK

Asgari ücrete ara zam yapılması için komisyonun haziran ayında toplanması temmuz ayı itibari ile de yeni zammın uygulanması bekleniyor. Temmuzda alınan kararın yıl sonuna kadar geçerli olması bekleniyor. 

SADECE ENFLASYON DEĞİL, GEÇİM İNDEKSİ DE ETKİLİ OLMALI

Yeni Asır Gazetesi’nden Faruk Erdem’in haberine göre, Asgari ücret belirlenirken enflasyon etkili oluyor. Ancak işçi ve işveren temsilcileri sadece enflasyona değil geçim endeksine, piyasa koşullarına ve işverenler açısından rekabet şartlarına da bakıyor. Ancak en etkili veri enflasyon oluyor. Burada 6 aylık enflasyon verisi önem kazanıyor. Yine kamu işçilerine yapılacak toplu sözleşme zammı da etkili olacak kararlar arasında.

YILIN İLK YARISINDA ENFLASYON FARKI YÜZDE 21

Burada yüzde 40-45 gibi bir ilk 6 aylık artış oranı konuşuluyor. Ara zamda dikkate alınacak ilk 6 aylık enflasyon verisi Temmuz ayının üçünde belli olacak. Ancak Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi bazı ipuçları verdi. İlk 3 aylık enflasyon yüzde 12.52 çıkmıştı. Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de Nisan ayı için yüzde 2.65, Mayıs için yüzde 2.46, Haziran için yüzde 2.61 enflasyon tahmini yer aldı. Buna göre bu yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 21.43 olarak çıkacak.

BRÜT ÜCRET YÜKSELECEK

Asgari ücrete geçen yıl başlayan vergi desteği devam ederken, yapılacak ara zam ile brüt asgari ücret de eğer artış yüzde 21.43 olursa 12 bin 152 lirayı, yüzde 25 çıkarsa 12 bin 510 lirayı, yüzde 30 olursa 13 bin 10 lirayı, yüzde 35 olarak gerçekleşirse 13 bin 510 lirayı bulacak.

Kaynak: Yeni Asır

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...