Tgrt Haber

Asgari ücrette kritik görüşme bugün

11 Kasım 2015 06:27
Asgari ücrette kritik görüşme bugün

Başbakan Davutoğlu'nun bugün Türk-İş, TOBB, TÜSİAD ve TİM'in de aralarında yer aldığı işçi ve işveren kesimi ile bir araya gelmesi bekleniyor.

1 Kasım seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan AK Parti'nin asgari ücreti bin 300 liraya çıkarma vaadi, günlük 10 TL fazla ödeme yapacak olan işverenleri teyakkuza geçirdi. 2008'de SGK primlerinde 5 puanlık indirim kaparak 7 milyar liralık primi Hazine'ye ödettiren özel sektör, haziran seçimleri öncesinde muhalefet partilerinin asgari ücretteki artış vaadine ses çıkarmamıştı. Özel sektör, 1 Kasım'da tek başına iktidar olan AK Parti'nin asgari ücret vaadinin beklenen maliyetinin bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

TEŞVİKLER GÜNCELLENEBİLİR

İş dünyasının çağrılarını kısmen dikkate alan ekonomi yönetimi, 1 Ocak 2016'da yaşama geçecek yeni asgari ücretin işveren üzerindeki finansman yükü ve ekonomiye etkilerini masaya yatırıyor. Ajandada, geleneksel, rekabet gücü zayıf, düşük katma değerli sektörlere yönelik teşviklerin güncellenmesi yer alıyor. Özellikle, hazır giyim, tekstil, deri, mobilya gibi emek yoğun sektörlerde istihdam üzerindeki yükler hafifletilecek. Başta damga vergisi olmak üzere vergi istisnası, muafiyet ve indirimlere yönelik de çalışma yapılacak.

KRİTİK GÖRÜŞME BUGÜN

Başbakan Davutoğlu'nun bugün Türk-İş, TOBB, TÜSİAD ve TİM'in de aralarında yer aldığı işçi ve işveren kesimi ile bir araya gelmesi bekleniyor. Vergi yükünün hafifletilmesini isteyen iş dünyası asgari ücretin artması halinde bütün ücret gruplarında gelir vergisi ve işveren payında indirim, damga vergisinin de kaldırılması istiyor.

İŞVEREN İNDİRİM İSTİYOR

Aylık bazda kişi başı yük 492 TL artacak. 3 milyon asgari ücretli olduğu varsayıldığında toplam yıllık maliyet 17.7 milyar TL olacak.

Çalışan sayısı 5 milyon kişi olursa yıllık maliyet 29.5 milyar TL artacak.

İşveren bu artışı gider olarak vergi matrahından düşerse 192 TL'lik vergi yükü 90 liraya inecek. Bu durumda 3 milyon çalışan için yıllık yük 14 milyara inecek.

Asgari ücretten gelir vergisi alınmaması ve damga vergisinin kaldırılmasının devlete maliyeti 460 milyon TL olacak.

TÜRK-İŞ: NEYİ TARTIŞIYORUZ?

2008'de çıkarılan bir yasa ile SGK primlerinde 5 puanlık bir düşüşün yaşandığını belirten Türkİş Araştırma Birimi uzmanı Enis Bağdadioğlu, o dönemde 7 milyar liralık primin işveren adına Hazine tarafından SGK'ya ödendiğini söyledi. Bağdadioğlu, "Şimdi de 3 puanlık bir indirim istiyorlar. Söz konusu asgari ücret bin lira. Günlük 30 liraya denk geliyor. Neyi tartışıyoruz" dedi. Artışın yanı sıra asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini de söyleyen Bağdadi, "Asgari ücretli aralık ayında yüzde 20 vergi dilimine girecek. Çünkü, yıllık matraha göre 12 bin liralık kazanç beyan edilecek. Bu da ayda bin lira alan birinin zengin vergisi ödemesi anlamına geliyor" dedi.

DEVLETE 460 MİLYON TL FATURA

Asgari ücret bin 300 liraya çıktığında, sosyal güvenlik primi ve vergilerde indirim yapılmaması durumunda bir işçinin işverene bin 496 lira olan maliyeti bin 935 liraya çıkacak. Yaklaşık 439 liralık bir maliyet yaşanacak. Brüt bin 647 lira olacak asgari ücret içinde nete ulaşılması için kesintiler toplamı da 345 liraya ulaşıyor. En yüksek vergi kesintisi 86 lirayla gelir vergisi, 12.3 lirayla da damga vergisinden oluşuyor. Özel sektörde 5 milyon asgari ücretlinin çalıştığı düşünüldüğünde asgari ücretten gelir vergisi alınmamasının 400 milyon lira, damga vergisinin kaldırılmasının 60 milyon lira olması durumunda devlete 460 milyon liralık bir fatura çıkıyor.

TEŞVİK ÖN PLANDA

Ekonomi yönetimi ise doğrudan vergi indirimi yerine asgari ücret üzerindeki prim yükünü 5 puanlık teşvike benzer yaygın teşviklerle azaltmaya sıcak bakıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin artışından kaynaklanan yüklerin bir kısmının geçici olarak devlet tarafından paylaşılabileceğini, ancak genel anlamda yükün özel sektörde olacağını söylemişti. Hükümet, asgari ücrete ilişkin teklifini aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sunacak. Asgari ücrette yüzde 30'luk artışla beraber yeni yılda asgari ücretin milli gelire oranı da yüzde 57'ye ulaşıyor.

TEHLİKELİ İŞLER LİSTESİ

Yeni sistemde çok tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik asgari ücret yeniden belirlenecek. Yeni yılda brüt asgari ücret bin 647 liraya çıkacak. Az tehlikeli sınıfta yer alan çalışanların asgari ücreti ise taban seviyesinde kalacak. Çok tehlikeli işler yeniden sınıflandırılacak. Deri fabrikaları, maden yağı, organik kimyasal ve boya üretimi, bomba, füze, askeri silah imalatı gibi çok sayıda sektörde çalışanlar daha yüksek asgari ücret alabilecek

İTO:SGK PRİMLERİ İNDİRİLSİN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, asgari ücretin yükseltilmesinin işverene kişi başı aylık 437 lira, özel sektöre ise toplam 16 milyar lira ilave maliyet oluşturacağını söyledi. Çağlar, işverenin bu yükü kaldırabilmesi için SGK priminde belirli bir süre için 3 puan indirime gidilmesi gerektiğini ifade etti. Çağlar, "SGK primi işveren payında 3 puanlık indirim sağlanarak yüzde 12.5 oranı uygulanması işverene nefes aldırır" dedi.

TİM: VERGİ YÜ KÜ AZALSIN

Türki - ye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, vergiler konusunda birkaç önerileri olacağını belirterek, "Asgari ücretin bin 300 lira olmasına bir şey demiyoruz. İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Vergiler konusunda önerimiz var" dedi. Bölgesel asgari ücretin anayasaya aykırı olduğunu anımsatan Büyükekşi, emek yoğun sektörlere yönelik teşvik düzenlemelerinin de yeterli olmadığı mesajını verdi.

BTSO: REKABETİ ETKİLER

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Asgari ücret artışı, kıdem tazminatı, esnek çalışma koşulları, nitelikli işgücü temini, istihdam güvencesi ile kapsamlı bir reform paketi içinde değerlendirilmeli" dedi. Burkay, asgari ücret seviyesinin rekabet koşullarında önemli bir belirleyici olduğunu belirtti. Burkay, ücret üzerindeki kamu yüklerinin azaltılması gerektiğini savundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...