Hukukçular ikiye bölündü: Aşı ve PCR şartlarına uymayan işten çıkarılabilir mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de iki kişide 'Mu' varyantı görüldüğünü duyurdu. Yeni mutantın aşıları etkisiz bırakabileceği konuşulurken uygulanan tedbirler de hem dünyada hem de Türkiye’de tartışılıyor. Birçok ülkede çalışanlara aşı mecburi, ancak Türkiye gibi bazı ülkelerde "negatif test" alternatifi var. İki seçeneği de yerine getirmeyenlerin işten çıkarılmasının önü açık. Fakat hukukçular ikiye ayrılmış durumda. Bazıları "İş güvenliğini tehdit ediyorlar, tazminat verilmez" diyor, bazıları da tam tersini.
Türkiye’de salgın tedbirlerine yönelik 6 Eylül itibarıyla yeni bir dönem başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen yazıya göre özel sektördeki işverenler aşı yaptırmayan personelden bir haftada 2 kez ‘negatif PCR testi’ isteyebilecek. Ancak bu durumun pratikte nasıl uygulanacağı ise kafa karışıklığına sebep oldu. Bazı hukukçular “tazminatsız” diyor... Bazılar “hakları verilmeden olmaz” şeklinde görüş bildiriyor. İşverenler, iş güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyorsa “kanuni uygulamalar çerçevesinde” çalışanı ile yolunu ayırabilir.
HUKUKÇULARI İKİYE BÖLEN TARTIŞMA
Kovid-19 salgını nedeniyle aşı olma konusunda yasal bir zorunluluk veya yargı kararı bulunmuyor. Yürürlükteki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre çalışanın aşı olmaması iş sağlığı ve güvenliği alanına girmezken bu konuda işverenin de herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.
Hukukçular ise bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Birçok ülkede çalışanlara aşı mecburi, ancak Türkiye gibi bazı ülkelerde "negatif test" alternatifi var. İki seçeneği de yerine getirmeyenlerin işten çıkarılmasının önü açık. Fakat hukukçular ikiye ayrılmış durumda. Bazıları "İş güvenliğini tehdit ediyorlar, tazminat verilmez" diyor, bazıları da tam tersini.
“İŞVEREN HAKLI SEBEPLE ÇIKARABİLİR”
İşverenin öncelikle aşı kartı isteyeceğini belirten ‘ilk gruptaki hukukçular’ aşısı olmayanlardan da “negatif PCR sonucu” bekleneceğini, bunu da bildirmeyen işçilerin iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilebileceğini savunuyor. Bu görüşteki hukukçular, “Bakanlığın gönderdiği yazıya göre; aşı olmayan işçilerin işlerine devam etmeleri, hem kendilerinin hem de iş arkadaşlarının sağlığını tehlikeye atıyor. Bu riskin engellenmesi ise PCR test sonucuna bağlanıyor. Bütün bu şartları kabul etmeyen işçi, iş sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atıyor. Böylece tazminatsız fesih bile gündeme gelebilir” diyor.
“TAZMİNATSIZ ÇIKARILAMAZ”
PCR ve aşı şartına uymayan çalışanın işveren tarafından işten çıkarılabileceğini belirten diğer gruptakiler hukukçular ise bunun kıdem tazminatı ve tüm haklar ödenerek yapılması gerektiğini vurguluyor. Konuyla ilgili konuşan ve tazminatsız işten çıkarmanın ancak kanuni bir düzenleme yapıldıktan sonra mümkün olabileceğini belirten Ceza Hukukçusu Prof.Dr. Ersan Şen “Bunun için de yürürlükteki Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamına, zorunlu aşı veya test yaptırılması da girmeli. Daha net ve ayrıntılı kanuna ihtiyaç var” dedi.