Tgrt Haber

Askerlik borçlanması sigorta girişini etkiler mi? Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
06 Aralık 2022 14:56 - Güncelleme : 06 Aralık 2022 15:45
Askerlik borçlanması sigorta girişini etkiler mi? Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi?

EYT ile ilgili düzenlemeler bir bir açıklanırken, yaklaşık 2 milyon kişi gelecek açıklamalara odaklandı. EYT düzenlemesi ile ilgili son çalışmalar devam ederken askerlik borçlanması, emeklilik için hakkında da vatandaşlar araştırma yapıyor. Bu ay içerisinde Meclis'e gelecek olan düzenleme Meclis görüşmeleri sonrası yasalaşabilecek. Peki, askerlik borçlanması sigorta girişi tarihini geriye çeker mi? Askerlik borçlanması nasıl ödenir?

YTdüzenlemesinin kısa bir süre içerisinde Meclis'e gelmesi beklenirken vatandaşlar, askerlik borçlanması​, doğum borçlanması gibi konular araştırılmaya başlandı. Peki, EYT​ için askerlik borçlanması​ neden önemli? Askerlik borçlanması​ sigorta girişini etkiler mi? 

ASKERLİK BORÇLANMASI​ SİGORTA GİRİŞİNİ ETKİLER Mİ?

Askerlik borçlanması​, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına denilir. Profesörlerin yaptığı açıklamalarda sigorta girişiniz askere gittikten sonra başlamış ise askerlik borçları bu süre kadar geri çekileceği yönünde. Ancak askerlik borçlanması​ için birinci koşul, askerlik hizmetinin henüz işe başlamadan önce yapılmış olmasıdır.

Askerlik borçlanması sigorta girişini etkiler mi? Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi?

ASKERLİK BORÇLANMASI​ ŞARTLARI NELERDİR?

-Erkek sigortalının askerliğini er veya erbaş olarak yapması gerekmektedir. Yedek subaylar ise hazırlık okulundaki süreyi borçlanabilir.
- Askerlik borçlanması​ en fazla askerliğin süresi kadar olabilir. 12 ay askerlik yapmış bir vatandaş, ister 12 ay ister 1 ay askerlik borçlanması​ yapabilmektedir,

-Askerlik borçlanması tutarı asgari ücrete göre belirlenmektedir, her yıl asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarı da artmaktadır.
-Kişinin askerde olduğu sürede sigorta primi ödenmemiş olmalıdır.

ASKERLİK BORÇLANMASI​ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

4A askerlik borçlanma başvurusu e-Devlet üzerinden gerçekleşir. Başvuruda bulunacak kişiler,  "https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-askerlik-borclanmasi-basvurusu" sayfası üzerinden askerlik süresinin tamamı ya da belirli bir süresini borçlanmak için başvuru yapılır.

 

 

 

Kaynak: TGRT HABER
Sonraki Haber Yükleniyor...