Trump’ın gümrük hamlesi sonrası Asya’da iflas sigortası maliyetleri yükseldi, yatırımcılar nakde dönüyor.
Asya’da kredi piyasaları haftaya dalgalı başladı. Küresel piyasalardaki resesyon endişeleriyle birlikte hem kurumsal hem de devlet borçlarına yönelik temerrüde karşı sigorta maliyetleri hızla yükseldi. S&P Global verilerine göre, şirket ve devlet tahvillerinden oluşan Markit Itraxx Asia (Japonya hariç) endeksinin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) spreadi yaklaşık 26 baz puan artarak geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Çin, Vietnam, Endonezya, Tayland ve Malezya gibi ülkelerin devlet tahvillerine ait risk primleri de yükselişe geçti. Bu genişlemeler, yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini ve bölge genelindeki kırılganlığı gözler önüne serdi.
Normalde finansal türbülanslarda önce kredi piyasaları sarsılır, ardından hisse senetleri tepki verir. Ancak bu sefer roller tersine döndü. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata yönelik gümrük tarifelerini son yüzyılın en yüksek seviyelerine çekerek ticaret savaşını resmen başlatması, dünya borsalarında büyük bir çöküşe yol açtı. Asya seansının ortasında, ABD vadeli endeksleri yüzde 4’e yakın düşerken, Hong Kong’dan Sydney’e uzanan hisse senedi piyasalarında satış dalgası yaşandı.
Kredi piyasasındaki satışlar da bu düşüşün peşinden geldi. Mizuho’nun Sidney’deki borç sermaye piyasaları başkanı Simon Ward, "Sadece hisse senetlerinde değil, kredi piyasasında da ciddi bir genişleme görüyoruz. Fon akışlarında ters yönlü hareketler başladı. Yatırımcılar nakde ya da emtiaya yöneliyor" dedi.