Tgrt Haber

Atak yapan dolarda yön arayışı: Kurlar yeniden fiyatlanıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Haziran 2023 10:41 - Güncelleme : 07 Haziran 2023 11:03
Atak yapan dolarda yön arayışı: Kurlar yeniden fiyatlanıyor

Ekonomi yönetiminin yeni görevlendirmelerinden sonra ilk kabine toplantısı gerçekleşti. Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi politikalarının gelecek günlerde nasıl şekilleneceği merak ediliyor. İhracatçıdan küçük esnafa kadar herkesin gözü dolar kurlarında. ABD ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak dolar endeksi de elini güçlendirdi.

Ortodoks politikalara bağlı ve piyasa dostu yönetim anlayışıyla bilinen Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı​ koltuğuna oturması özellikle borsa tarafını hareketlendirdi. Sadece ülke içinde değil, tüm dünyada Türkiye ekonomisin alacağı pozisyon merak ediliyor. Altın ve döviz fiyatları siyasi arenadaki hareketlilik ve dolar endeksindeki yukarı hareketlerle rekor seviyelere ulaştı. 

MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI BEKLENİYOR

Amerika Merkez Bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası ECB enflasyonist baskılardan kurtulmak için başlattıkları faiz artırım döngüsüne devam edecek gibi görünüyor. ECB geçtiğimiz ay beklentilere paralel hareket ederek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 3,75' e yükseltti. Fed ise yine piyasa beklentilerine uygun olarak 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. 

DOLAR ENDEKSİ​ İSTİKARAR KAZANDI

Yatırımcılar gelecek hafta yapılacak toplantı öncesinde ABD ekonomisinin sağlığını ve Federal Rezerv para politikasının görünümünü değerlendirmeye devam ediyor. Dolar endeksi çarşamba günü 104 seviyesinin üzerinde istikrar kazandı. ISM Hizmetleri PMI geçen ay beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, son istihdam raporu mayıs ayında 339 bin artış yaşadı. Analistlerin yaklaşık yüzde 75'i, Fed'in sıkılaştırma döngüsüne önümüzdeki hafta ara vereceğini tahmin ediyor.

DOLAR/TL KURU GÜNE REKOR SEVİYEDEN BAŞLADI

Anadolu Ajansı’ndan yer alan habere göre, Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 23,0250 seviyelerinden işlem görüyor. Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 1,4 üzerinde 21,5759'dan tamamladı. Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.10 itibarıyla yüzde 6,7 artışla 23,0250'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 6,7 artışla 24,6000'tan, sterlin/TL yüzde 6 yükselişle 28,5860'tan satılıyor.

Atak yapan dolarda yön arayışı: Kurlar yeniden fiyatlanıyor

PİYASALAR RİSKLİ VARLIKLARDAN UZAKLAŞTI

Yapı Kredi tarafından yayımlanan günlük dolar bülteninde şu ifadelere yer verildi: Haftaya salı günü ABD TÜFE, Çarşamba ise FED kararı açıklanacak. Güçlü istihdam sayısı sonrası TÜFE’nin nasıl geleceği önemli. Dirençli enflasyon FED’in haziran ayında daha şahin olmasına yol açabilir. O yüzden piyasalar riskli varlıklara çok yaklaşamıyor. 
Para piyasalarında ise Usd hala gücünü koruyor. TÜFE’nin zayıf gelme ihtimali de var; FED’in pas geçme ihtimali. Bir kararsızlık yaşanıyor piyasalarda. Bu hafta bu dinamiğin süreceğini düşünüyoruz. Dolar Endeksi 104 civarında işlem görüyor.

YENİ EKİP YENİ YAKLAŞIM

Lokal tarafta Mehmet Şimşek’in yeni ekonomi yönetimini oluşturması bekleniyor. Yeni ekip yeni yaklaşım ile lokal varlıklar yeni denge noktalarına yönelebilir. Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 22,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 22,00 ve 21,90; yukarıda 22,40 ve 22,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

ŞİMŞEK'İN DEVİR TESLİM TÖRENİ KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ devir teslim töreni sırasında yaptığı açıklamalar çok konuşuldu.  Şimşek, "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır" dedi, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusu yaptı. Şimşek, şu açıklamları yaptı: "Sosyal refahı artıracağız. Bu hedefe ulaşmada şeffaflık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uygunluk temel hedefimiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Enflasyonla mücadele temel politikamız olacak.

Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Orta vadede enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi ülkemiz için Hayati önem taşımaktadır. Bugün sayın bakanımızdan devraldığımız bayrağı daha da yukarı çıkarmak için gece gündüz çalışacağız. İnşallah hep birlikte bu süreçten alnımızın akıyla çıkacağız."

GÜNCEL DÖVİZ KULARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...