Avrupa Birliği karara vardı: 2035'te tamamen geçilecek! Benzinli ve dizel otomobillere elveda
Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl gündemine aldığı içten yanmalı motorlu araçların satışının sona erdirilmesi kararı için düğmeye bastı. Bu çerçevede benzinli ve dizel araçların yanı sıra hafif ticari araç satışının tamamen durdurulması ve 2035'ten elektrikli motorlara tamamen geçiş planlanıyor.
Global ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede son dönemde skandallarla anılan karbon emisyonlarını sıfıra indirmek için harekete geçen Avrupa Birliği (AB), plan çerçevesinde 2050'ye kadar sürdürülebilmeyi hedef aldı.
Avrupa Birliği, üye ülkeler tarafından alınan kararla kıtanın iklim hedeflerine, özellikle de 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. İlk olarak Temmuz 2021'de önerilen plan, benzinli ve dizel otomobiller ile hafif ticari araçların satışlarının fiili olarak durdurulması ve 2035'ten itibaren Avrupa'da elektrikli motorlara geçişi hedefliyor.
Almanya ve İtalya'nın başta olmak üzere ülkelerin talebi üzerine, sentetik yakıtlar veya plug-in hibritler gibi alternatif teknolojilerin kullanımı için de olur verildi. Bu onayla birlikte, sera gazı emisyonlarının tamamen ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşecek olsa da teknolojilere çevre STK'ları tarafından itiraz edildi.
CO2'DE MUAFİYET 5 YIL UZATILACAK
Lüksemburg'da toplanan ülkelerin çevre bakanları, büyük üreticiler ile yılda 10 binden az araç üretenlere tanınan CO2 yükümlülüklerinden muafiyetin beş yıl uzatılmasını da onayladı.
DAHA ÖNCE DE ONAYLANMIŞTI
Avrupa Parlamentosu (AP), AB’nin sıfır emisyon politikasını onaylamıştı. Alınan kararla 2035'ten itibaren benzinli ve dizel motorların yerine sadece elektrikli ya da hidrojenli yeni araçların satışına izin verilecek.
Ancak bu kararlara, uymayacağını açıklayan Almanya'dan sonra Portekiz, İtalya, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya da kararın 2040 yılına ertelenmesini istemişti.
Bu planla birlikte Avrupa, 2050'de iklimi nötr olan ilk kıta olmayı hedefliyor.