Avrupa'dan Türkiye'ye güzel haber
Avrupa Komisyonu, Türkiye için büyüme beklentilerini yükseltti.
AB Komisyonu, Türkiye ekonomisinde 2016 yılında yaşanan güçlü ivme kaybının bu yıl belirsizlikler azaldıkça kademeli olarak geri alınmasını bekliyor. Komisyon ayrıca , net ticaret tarafından desteklenen ivmenin yıl sonuna doğru iyileşmesini, iç talebin parasal şartlarda ve güvende iyileşmeden fayda sağlamasını beklediğini vurguladı.
Avrupa Komisyonu'nun 'İlkbahar Dönemi Ekonomik Görünüm' raporuna göre, bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 3,0'e, gelecek yıl için yüzde 3,2'den yüzde 3,3'e çıkarıldı. Avrupa Komisyonu, bu yıl için tüketici fiyat beklentisi yüzde 8,0'den yüzde 11,1'e, gelecek yıl için beklenti yüzde 7,6'dan yüzde 8,6'ya yükseltildi.
İŞSİZLİK BEKLENTİSİ
Raporda işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 11,2'den yüzde 13,6'ya çıkarken, gelecek yılın beklentisi yüzde 11,5'ten yüzde 14,1'e yükseltildi. Avrupa Komisyonu, cari denge/GSYH'nin bu yıl yüzde -4,4, gelecek yıl yüzde -4,3 olacağını tahmin etti. Bir önceki tahmin bu yıl için yüzde -4,3, gelecek yıl için yüzde -4,9 seviyesindeydi.
'HEM POZİTİF HEM NEGATİF RİSK VAR'
AB Komisyonu raporunda Türk ekonomisi için yurt içi ve yurt dışı finansal risklerin artmakta olduğunu belirtirken, "Türkiye'nin görünümü için hem pozitif hem de negatif riskler var. Pozitif tarafta, mali hareket alanı özel sektör talebinde beklenenden düşük gelişmeler yaşanması halinde kullanılabilir. Azalan yurt içi belirsizlik ve finansal şartlarda daha fazla gevşeme güven ve talep büyümesi üzerinde beklenenden daha yüksek etki yapabilir" değerlendirmesini yaptı.
TÜRKİYE İÇİN RİSKLER
Komisyon, Türkiye için aşağı yönlü riskler arasında ise yüksek enflasyon ve yüksek işsizliği işaret etti. Bu risklerin Türkiye'yi durgunluğa yaklaştırabileceğini belirten AB Komisyonu, son yıllarda biriken dış kırılganlıklar ve sorunlu kredilerde artışların riskleri artıracağı uyarısında da bulundu. Komisyon ayrıca, "Finansal olmayan şirketlerin borçlarındaki güçlü artış şirketler sektörünün borç sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırabilir" dedi.