Tgrt Haber

Avrupalı'dan Akdeniz'e konut çıkartması, en gözde ülke KKTC oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
14 Aralık 2023 10:26 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 10:39
Avrupalı'dan Akdeniz'e konut çıkartması, en gözde ülke KKTC oldu

Pandemi ve Ukrayna-Rusya Savaşı küresel emlak piyasasında taşları yerinden oynattı. Kuzey Avrupalı alıcıların yeni gözdesi ise Akdeniz ülkeleri oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konut alım tercihlerinde başı çekerken ülkede amortisman süresi 10-12 yıla kadar geriledi.

Pandemi sonrası pek çok sektörde olduğu gibi emlak​ alanından alım tercihleri değişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle küresel alıcılar Akdeniz ülkelerine yoğun ilgi göstermeye başladı. Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye​ başta olmak üzere KKTC​ gibi sıcak ve ucuz yerlerde konut alımını hızlandırdı.

TÜRKLERİN YURT DIŞINA YATIRIM İLGİSİ ARTTI

Türkiye Gazetesi’nden Önder Çelik’in haberine göre, Yurt dışında konut alımı son yıllarda Türk yatırımcının da ilgisini çekiyor. 2016’dan beri Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Hollanda, Almanya, Belçika, İran ve Rusya Federasyonu’ndan yatırımcıları inşaat firmalarıyla bir araya getiren The Best Invest’in CEO’su Dara Altunyay, Türk yatırımcının yurt dışına yatırım yapma ilgisinin, döviz ile kira alma motivasyonu sayesinde her geçen gün arttığına dikkat çekti. 

AMORTİSMAN SÜRESİ 10 YILA KADAR GERİLEDİ

Bu ilginin sonucunu özellikle KKTC’de rahatlıkla gözlemlediklerini belirten Altunyay “Geçtiğimiz yıl 10 bin konutun satıldığı KKTC’de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon sterlini buluyor. Normalde bir gayrimenkulün amortisman süresi 18-20 yıl iken Kuzey Kıbrıs’ta bu rakamın 10-12 yıla kadar indiğini görebiliyoruz” dedi.

KİRA VE KONUT DEĞERLERİ ARTTI

KKTC’de bir grup gazeteciye faaliyetlerini anlatan Altunyay, 40’ın üzerinde ülke vatandaşının ev aldığı bölgede geçtiğimiz seneye oranla konut değerinin döviz bazında yüzde 40 arttığını ve 20 bin yeni konut yapıldığını kaydetti.

Avrupalı'dan Akdeniz'e konut çıkartması, en gözde ülke KKTC oldu

Altunyay, “Kiranın yanı sıra, konut değerleri de hızlı bir yükseliş gösteriyor. 2024’te 80 bin pounda alınan bir konutun 2025 başında 117 bin pounda ulaşabileceğini öngörüyoruz. Yıldan yıla hem kira gelirinin hem de mülk değerinin arttığı bölgenin sağlamış olduğu bu avantaj pek çok Türk ve yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK İLGİ ÇEKEN İLLER BELLİ OLDU

Altunyay, Türk yatırımcının yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen yatırımcıların da bölgeye yoğun bir ilgi gösterdiğini belirtti. Altunyay, son dönemde tartışmalara neden olan ‘Yahudilere konut-arsa satışı’yla ilgili bir çalışma yapıldığını ifade etti. Yabancı yatırımcıları Türkiye’deki gayrimenkullerle buluşturduklarını da söyleyen Altunyay, yurt dışından gelen yatırımcıların özellikle Antalya, İstanbul, Muğla ve İzmir’den gayrimenkul aldığına dikkat çekti. 

BİR SONRAKİ HEDEF KARADAĞ

Şirketlerinin her yıl ortalama yüzde 50 büyüme gösterdiğini 2023’te de bu oranı korumayı başardıklarını söyleyen Altunyay, sözlerini şöyle sürdürdü: "2024 yılında ulaşmış olduğumuz yatırımcı ağını kayıp yaşamadan yükseltmek istiyoruz. Farklı coğrafyalara açılma vizyonumuzu da buradan elde ettiğimiz sonuçlara göre şekillendiriyoruz. Yakın bir zamanda Avrupa, Batı Afrika ve Orta Doğu’da satış ağını genişletmeyi ve ofisler açmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede kısa bir süre içinde Karadağ’da açacağımız yeni ofisimizle bölgede etkin olmayı planlıyoruz."

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...