Tgrt Haber

Bağ-Kur prim indirimi yolda! Talimat verildi, SSK ile primler eşitleniyor: 1 milyon kişiye erken emeklilik geliyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
22 Eylül 2023 11:34 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 11:44
Bağ-Kur prim indirimi yolda! Talimat verildi, SSK ile primler eşitleniyor: 1 milyon kişiye erken emeklilik geliyor

1 milyon Bağ-Kur’lu için erken emeklilik fırsatı doğdu. Bağ-Kur'luların 7200 prim günü ile emekli olmasının önü açılıyor. Esnaf için harekete geçen hükümet yeni düzenlemeyi Meclis’e sunacak. Düzenlemeyle, Bağ-Kur’luların prim gün sayısı SGK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Böylelikle hem 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak hem de esnaf 1800 gün daha az prim ödeme imkanına kavuşacak.

Bağ-Kur’lulara 7200 prim günü müjdesi geldi! 1 milyon Bağ-Kur’lunun erken emekliliğin önü açıldı. Yeni düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan​ talimat verdi. Küçük esnaf için başlatılan Bağ-Kur​ prim indirimi çalışması Ekim ayında Meclis'e gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​ konu ile ilgili açıklamasında, "Bu düzenleme yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur'lumuzu kapsıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, ilk etapta 1 milyon esnaf 5 yıl daha erken emeklilik​ ve 1800 gün daha az prim ödeme imkanına kavuşacak.

BAĞ-KUR'LULARA 5 YIL KAZANDIRACAK

Bağ-Kur primi düzenlemesi için hazırlıklar ekim ayında Meclis’e gelecek torba yasaya göre yapılıyor. Bağ-Kur'lu esnafa 5 yıl kazandıracak ve 1.800 gün daha az prim ödenmesini sağlayacak düzenlemede öncelik olarak kapsamın belirlenmesi öne çıkıyor. Faruk Erdem’in haberine göre, ilk etapta basit usulde çalışan 1 milyon küçük esnafın kapsama alınacağı belirtiliyor. Kapsama girecek küçük esnafın tespitinde, 10 ve altı personel kriteri üzerinde duruluyor. Böylece kendi işini yapan ve basit usulde vergilendirilen, berber, bakkal, ayakkabı tamircisi, terzi, kuaför gibi esnaf erken emeklilik düzenlemesinden yararlanarak 5 yıl kazanmış olacak.

PRİMİ EKSİK EYT'LİLER DE EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

Torba yasada yer alacak maddenin kapsamı da merak ediliyor. Sadece küçük esnafla sınırlı kalması durumunda 1 milyon kişi düzenlemeden yararlanmış olacak. Tüm Bağ-Kur'luları ilgilendiren bir kapsam olursa bu kez yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur’lu olmuş tüm sigortalılar 9 bin gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. Yasadan EYT'lilerin de yararlanabilmesi için 9 Eylül 1999 öncesini kapsaması gerekiyor. Bu tarihten önce ilk kez sigortalı olan Bağ-Kur'lular açısından da 7.200 gün yeterli olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadınlar 7.200 gün erkekler ise 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Böylece yasa erkeklerinde 7.200 günle emekli olmasını sağlarsa primi eksik EYT'liler de emekli olabilecek ve 9 bin günü beklemeyecek. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra ise Bağ-Kur'da hem kadınlar hem de erkekler 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Yasa 9 Eylül 1999 sonrasını kapsarsa bu kez kadınlar da 1.800 gün yani 5 yıl kazanmış olacak.

YAŞ ŞARTI VAR

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar EYT yasası kapsamına girdiği için yaş şartı olmadan emekli olabiliyor. Sonrasında sigortalı olan Bağ-Kur'lular prim şartından 5 yıl kazanırken belli bir yaşa da ulaşmak zorunda. 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan yaş şartıyla emekli olabiliyor. Burada yaşı tamamlayan ama 9 bin günü tamamlayamayanlar, 7200 günle emekli olabilecek.

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...