Yeni yılda bütçe doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları sürdüreceklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere verilecek 5 bin liralık ikramiye ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda bakanliginin bütçesi üzerindeki görüs ve elestirilere cevap veren Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan "Çalismayan emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptik. Çalisan emeklilerimiz için de kanun teklifi Meclis’te kabul edilip Resmî Gazete'de yayimlandiktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak sekilde hazirliklarimizi tamamladik" dedi.
Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Firat Aydogmus'un haberine göre; Yeni yilda bütçe dogrultusunda emekli maaslarinin iyilestirilmesine yönelik çalismalari sürdüreceklerini anlatan Isikhan "Bunun yani sira, alin terleriyle ülkemizin gelismesine önemli katkilari olan, basimizin taci emeklilerimizin ekonomik refahlarinin artirilmasiyla ilgili çalismalarimiz yaninda, sosyal refahlarinin artirilmasina yönelik hazirladigimiz projeleri de ivedilikle hayata geçirecegiz. Ayrica enflasyon farkiyla birlikte 2024 Ocak ayinda memur maaslarinin yüzde 50 civarinda artacagi tahmin edilmektedir. Birinci dereceye yükselen devlet memurlarimiz için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükûmet olarak en kisa sürede hayata geçirecegiz" diye konustu.
Isikhan’in konusmasindan bazi önemli bölümler söyle:
Asgari Ücret Tespit Komisyonundan çikacak kararin herkesin mutabik kaldigi bir ücret seviyesi olmasini ümit ediyoruz. Tüm paydaslarimizla diyalog ve istisare hâlinde ve açik yüreklilikle süreci yürütüyoruz çünkü biz emegin kutsalligina inaniyoruz. Ne çalisanlarimizi, ne memurlarimizi, ne emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyecegiz, ezdirmedigimiz gibi büyümeden pay vermeye de devam edecegiz. 2016 yilinda baslattigimiz isverene asgari ücret destegini 2023 yili Temmuz ayi itibariyla sigortali basina aylik 500 liraya yükselttik. 2023 yilinin ilk 9 ayi için 1,7 milyon is yerine yaklasik 24,8 milyar lira asgari ücret destegi verdik.
2028 yili sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam saglayarak issizlik oranimizin yüzde 7,5’e gerilemesini hedeflemekteyiz. Istihdam ve çalisma alaninda basta özel politika gerektiren gruplar olmak üzere, toplumun tüm kesimlerine yeterli bir gelirle, kayitli, is sagligi ve güvenliginin saglandigi sartlarda is imkânlarinin saglanmasi temel hedefimizdir.
Özellikle deprem bölgesindeki illerimize yönelik esneklikler saglayarak bölgeye olan destegimizi daha da artiracagiz. Öncelikle ve özellikle gençler olmak üzere, her ailede en az bir çalisan olmasini saglayacak Hane Bazli Istihdam Destek Sistemlerini hayata geçirecegiz.
Sosyal güvenlik sisteminde sürdürülebilirligi daha da güçlendirmek amaciyla prim borçlarinin takip ve tahsilat süreçlerini etkinlestirecegiz. Kayit disi istihdam ve kayit disi ücretle mücadelede veri analizine dayali, risk odakli denetim faaliyetlerini artirarak prim tabanini genisletecegiz. Kayitli, sigortali istihdamin artirilmasi basta olmak üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan 17 farkli prim tesviki, destek ve indirimi uyguluyoruz. Ayrica son yapilandirma uygulamamizla birlikte, 166 milyar lira SGK’nin alacagi yapilandirilmis, kasim ayi itibariyla bu alacagin 27 milyar lirasindan fazlasi tahsil edilmistir.