Bakan Bolat deprem felaketinin bilançosunu paylaştı: 2023 bütçesinin yüzde 45'ine denk
Altın Konteyner İhracat Ödülleri'nde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin ülkeye maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu rakamın Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı bütçesinin yüzde 45'ine denk olduğunu ifade eden Bolat, yaraların sarılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi'nde düzenlenen Altın Konteyner İhracat Ödülleri'nde açıklamalarda bulundu.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ekonomik etkilerine değinen Bolat, "104 milyar dolar bir maliyet var, bu 104 milyar dolar şu demek; 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıç bütçesinin yüzde 45’i demek. Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin yüzde 45’inin oraya harcanmasıyla ancak bu yıkımı ortadan kaldırılabiliriz. O şehirlerimiz eskisinden daha güzel daha canlı ve yaşanabilir halde devam eder" dedi.
"İHRACAT 254 MİLYARA YÜKSELDİ"
2022'de ihracatın 36 milyar dolara, ihracatçı sayısının da 12 bin kişiye anca ulaştığını belirten Bolat, toplam ihracatın 254 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti.
Türkiye'de ihracatın milli gelire oranının yüzde 30'a yaklaştığını belirten Bolat, "Bu neyi gösteriyor? Bu Türkiye'nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu gösteriyor. İthalatı da buna eklediğimizde yılda 620 milyar dolarlık dış ticaret yapıyoruz" diye konuştu.
"GÜMRÜKLERDE 700 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞ-ÇIKIŞ VAR"
Transit ticaretin de eklenmesiyle gümrüklerden 700 milyar dolarlık giriş-çıkışın olduğunu kaydeden Bolat,
Ticaret Bakanlığı olarak bu ihracatı artırıp ülkemize döviz kazandırmak, ithalatın dengeli bir şekilde yapılmasını sağlamak, yerli sanayicinin haksız ithalata karşı korunmasını sağlamak, gümrükleri etkili ve hızlı bir şekilde işletebilmek için gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.
GENÇ GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Bolat, ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, tasarımdan küresel firmalara tedarikçi olmaya, e-ihracattan yurt dışı fuar katılımlarına, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına, her adımına destek verdiklerini ifade etti.
Genç girişimcilerin de şirketleşmeleri halinde bütün bu desteklerden öncelikle yararlanabileceğini vurgulayan Bolat, şöyle devam etti:
"E-ihracat destek paketimizle, online pazaryerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrimiçi sergilenmesi ve tanıtılmasından, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına ilişkin giderlere kadar pek çok başlıkta genç girişimcilerimizin yanındayız. Yazılım, dijital oyun, blokzincir, yapay zeka başta olmak üzere bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımıza yönelik sektör spesifik destekler sağlıyoruz. Bakanlık olarak her sene ülke çapında düzenlenen 20 tasarım yarışmasının organizasyonuna destek veriyor, bu yarışmalarda dereceye giren tasarımcımızın yurt dışı eğitim masraflarını karşılıyoruz."