'AK Parti Şehir Buluşmaları' kapsamında gittiği İzmir'de ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Bolat'ın ekonomiyle alakalı felaket senaryolarının veya kriz edebiyatı yapılmasının dikkate alınmaması gerektiğini söyledi. Enflasyon ve hayat pahalılığının Kovid-19 döneminin faturası olduğunu kaydeden Bolat, "Gelişmiş ülkeler de gelişmekte olan ülkeler de enflasyon canavarıyla uğraşıyor" dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir dizi programa katılmak için gittiği İzmir'de ekonomik gidişata ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolat, İzmir Valiliği'ni ziyaret ettikten sonra 'AK Parti Şehir Buluşmaları' kapsamında İzmir İl Başkanlığı'nda teşkilat ile buluştu.
Konuşmasında Türkiye'deki esnaf ve sanatkarlara çok ciddi finansal desteklerin sağlandığını belirten Bolat, "İki müjdeden bahsetmek istiyorum. Gelirken Halk Bankası ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Birliği ile görüştüm. İzmir'i ziyaretimiz vesilesiyle İzmirli esnaf ve sanatkarlar için 100 milyon liralık bir finansman daha tahsis edildi. Hayırlı, uğurlu olsun. Bu finansman yüzde 15 yıllık finansman maliyetli, 6'şar aylık geri ödemeli ve toplam 5 yıl vadeli olacak" ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası'nın, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve artırmak için günlük kredi hacmini 1,5 milyar liradan, 3 milyara çıkardığına dikkat çeken Bolat, "Bu yaklaşık günde 103, 105 milyar dolarlık bir finansman desteği demektir. Bu da ihracatçılarımıza hayırlı, uğurlu olsun. Dış ticaret açığı ve cari açığı azaltmak için ihracatın arttırılması; en büyük hedefimiz." diye konuştu.
3 yıl süreli Orta Vadeli Program'ın geçen hafta açıklandığını belirten Bolat, ekonomide kriz olduğu iddialarına ilişkin şunları söyledi:
"Bu program artık ekonomimizin yol haritası olmuştu. Buradaki büyüme, ihracat, yapılacak hizmetler ve cari açığı azaltma, eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma kadar ortaya konmuş bütün yapısal reformlar, bu 3 yıllık süre içinde inşallah gerçekleştirilecek. Birilerinin ekonomiyle alakalı felaket senaryolarını veya kriz edebiyatı yapmasını sakın dikkate almayın. Bir enflasyon, hayat pahalılığı problemi var.
Bu maalesef Covid-19 döneminin bütün dünyaya çıkardığı bir fatura oldu. Gelişmiş ülkeler de gelişmekte olan ülkeler de enflasyon canavarıyla uğraşıyor. Zaten Orta Vadeli Program'ın temel omurgasını; hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele oluşturuyor. Bunu inşallah bu 3 yıllık dönemde başaracağız ve 2026 yılı hedefi olarak da tek haneli rakama düşürmek için Orta Vadeli Program'da yazıldı. Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz."
Türkiye'de işsizlik oranının gerilediğini vurgulayan Bolat, son olarak şunları söyledi:
"Cari açığımızı da 30 milyar dolar seviyesine indirme hedefimiz var. Meslek liselerini geliştirmek, iş dünyasının ihtiyacı olan eğitimli, vasıflı iş gücünün başarılması gibi birçok hedef var. Sağlık hizmetlerinde zaten AK Parti kadroları bir devrim yapmıştı. Daha iyiye doğru götüreceğiz. Dün istihdam rakamları açıklandı. Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4'e geriledi. 0,2'lik bir düşme sağlandı. Kriz olan bir ülkede işsizlik artar mı, azalır mı? Artar.
Allah'a şükür temmuz ve haziran ayı itibarıyla istihdam rakamları iyi geldi. İşsiz sayısı, 3 milyon 290 bin civarında. İş dünyası da vasıflı çalıştıracak eleman aradığını bizlere söylüyor. Sanayi üretim rakamında yıllık bazda temmuz ayında yüzde 7,4'lük bir artış söz konusu. İnşallah ağustos ayı da artıda gelecek. İhracatta hem temmuz hem ağustosta rekor kırdık. Tarihin en yüksek ihracat rakamlarını elde ettik. Dış ticaret açığını azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hizmet ihracatını arttırmaya çalışıyoruz."