Tgrt Haber

Bakan Dönmez'den doğalgaz açıklaması: Kapasitemiz 6 milyar metreküp, ihtiyaç halinde kullanılacak

20 Aralık 2022 16:31 - Güncelleme : 20 Aralık 2022 16:37
Bakan Dönmez'den doğalgaz açıklaması: Kapasitemiz  6 milyar metreküp, ihtiyaç halinde kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5., dünyada 12. sırada olduğunu söyledi. Dönmez, Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan dolayı küresel piyasalarda enerji fiyatlarının anormal yükseldiğini ifade etti. Dönmez, Türkiye’nin doğalgaz hamlelerinden bahsederek “Tuz gölünde 3-4 yıl önce devreye aldığımız depo 1,2 milyar metreküp. Toplamda 6 milyar metreküpe sahip depolama kapasitemiz oldu. İhtiyaç oldukça kullanmayı planlıyoruz” dedi.

Enerji​ ve Tabii Kaynaklar​ Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklama ile Türkiye’deki enerji ve doğalgaz varlığından bahsetti. Dönmez, Avrupa’daki enerji fiyatlarının Rusya-Ukrayna Savaşı ile tavan yaptığı ve hala yüksek seyrettiğini ifade etti. 

Bakan Dönmez şunları kaydetti:

“AVRUPA’DA BEŞİNCİ SIRADAYIZ”

Bakan Dönmez, elektrikte kurulu güçlerini 100 bin MW üzerine çıkardıklarını anlatarak, “Şu an Kasım ayı sonu itibari ile 103 bin MW’a kurulu gücümüz var. Yenilenebilir enerji açısından Avrupa​ da 5. sıradayız. Bu yıl işletmeye alınan elektrik üretim tesislerinin yüzde 94’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştu. Yine 2002 ile kıyasladığımızda elektrik üretim tesis sayısıyla bu yılki elektrik üretim tesis sayısına baktığımızda o tarihlerde sadece 298 santral varken bugün Eylül sonu itibariyle 37 kat artarak 11 bin 142 elektrik üretim tesisi var, lisanslı ve lisanssız olmak üzere. Bunların hepsini tabi bir merkezden kontrol etmek zorundasınız. O günkü yapıda hemen hemen tüm üretim, şebeke kamu eliyle yönetilirken bugün artık elektrik üretim tesislerinin yüzde 80’inden fazlası özel sektörümüze ait. 

YÜZ LAMBANIN KIRK DÖRDÜ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ENERJİ ALIYOR

Elektrik dağıtım şirketleri özeleşti. Kamunun elinde sadece yüksek gerilim hatlarını işleten TEİAŞ kaldı. Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içerisindeki payı yüzde 53 olarak gerçekleşti. Yüz lambanın 44’ü artık yenilenebilir kaynaklardan gelen enerjiyle çalışıyor. 11 Aralık günü ülkede üretilen tüketilen elektriğin günlük bazlı yüzde 27.6’lık kısmını rüzgar santralleri karşılamış oldu. Zaman zaman rüzgârın payı kömür gibi diğer santrallerin payından daha fazla gerçekleşebiliyor. 

ENERJİ FİYATLARINDA ANORMAL ARTIŞLAR GÖZLENDİ

Özellikle son birkaç yıldır önce pandemiden sonraki hızlı toparlanma, akabinde Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan dolayı küresel piyasalarda enerji emtialarının fiyatlarında anormal artışlar yaşandı. Pandemi döneminde doğalgaz’ın bin metreküpü 100 dolar seviyesindeyken pandemiden sonra bu rakam 700-800, bin dolarlara çıkmıştı. Savaştan önce 2022 Ocak ayında bu rakam 700-800 dolar bandında seyrediyordu. Savaşla birlikte bin doların üzerine hızlıca çıktı. 2 bin 500 doları gördü. Hatta ağustos ayında 3 bin 300 dolara ulaşan fiyatları gördük. Bu şu demek; o tarih itibariyle bir metreküp doğalgazın fiyatı 3.3 dolar. Yaklaşık 60 liradan bahsediyoruz. Toptan fiyatından bahsediyoruz. Ondan sonra bir miktar gevşeme oldu. Şunda da uluslararası piyasalarda doğalgazın fiyatı bin 400-bin 500 dolar bandında seyrediyor. Hala pandemi öncesi dönemlere gelmiş değil. Pandemiden önceki fiyatlar 10 yıl geriye gittiğimizde bin metreküp doğalgazın fiyatı 250 ila 350 dolar bandında değişiyordu. Hala ciddi bir yükseliş var. 

DÜŞÜK KADEMELİ DESTEK TUTARI YÜZDE 50’LERDE

Buna rağmen hükümetimizin aldığı kararlarla hane halkı başta olmak üzere çiftçi, STK’lar, cem evleri, vakıflar eklendi. Elektrik tarafında özellikle düşük kademede destek tutarımız yüzde 50’ler mertebesinde, doğalgazda ise yüzde 75’ler mertebesinde devam ediyor. Yine hükumetimiz birtakım regülasyonlarda değişikliğe giderek örneğin vergi düzenlemelerinde mesken grubunda KDV oranını yüzde 8’e çektik. Tarımsal sulamada da bu uygulamaya gidilmiş oldu. Yılbaşına girerken TRT payı, enerji fonunu sıfırlamış olduk. Hala ödeme güçlüğü çeken hanelerimize de 3-4 yıldır uyguladığımız sistem var. Elektrik tüketim desteği uyguluyoruz. 2,4 milyon haneye ulaştı. Bu yıl yeni bir uygulamaya daha geçtik. Daha önce hükumetimiz bazı ailelere ısınma yardımı çerçevesinde kömür dağıtımı yapıyordu. Fakat biz doğalgazı o kadar yaygınlaştırdık ki vatandaşlardan da bize talep gelmeye başladı. Kömür yardımını doğalgaz yardımı olarak yararlanabilir miyiz diye? Orada da 331 bin hane yararlanır vaziyette. 3-4 milyon haneye kadar çıkabilecek imkân da söz konusu” diye konuştu.

“DOĞALGAZDA DEVRİM YAŞANDI”

Doğalgaz konusunda 20 yılda devrim yaşandığını da anlatan Bakan Fatih Dönmez, “20 yıl önce sadece 5 il 57 ilçe doğalgaz konforundan yararlanırken bugün bu rakam 81 ilimizde 703 yerleşim birimine çıktı. Son 20 yılda doğalgaz imkânı sunulan vatandaşımızın sayısı 69 milyona çıkmış oldu. Cumhurbaşkanımızın Batıda ne varsa Doğu’da o olacak vizyonu çerçevesinde 81 ilimizin tamamına doğalgazı kavuşturmuş olduk. Geçtiğimiz cuma günü doğalgazda son derece önemli olan ve arz güvenliğimiz açısından da önemli bir tesisin açılışını yaptık. Denizlerdeki Avrupa’nın en büyük yeraltı doğalgaz deposunu hizmete açtık. Depolama kapasitesi 4,6 milyar metreküp. Tuz gölünde 3-4 yıl önce devreye aldığımız depo 1,2 milyar metreküp. Toplamda 6 milyar metreküpe sahip depolama kapasitemiz oldu. Her iki tesisimizi kışa girmeden eylül itibariyle tam doldurduk. Halen kullanmış değiliz. İhtiyaç oldukça kullanmayı planlıyoruz. Yine tuz gölünde genişleme kapasitesi devam ediyor. İki yıl içerisinde genişleme kapasitemiz 5,4 milyar metreküpe ulaştıracağız. Böylece 10 milyar metreküplük bir depolama hacmine ulaşacağız” dedi.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...