Tgrt Haber

Bakan Işıkhan'dan zam mesajı! Emeklinin yüzünü güldürecek yeni adımlar geliyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
06 Kasım 2023 16:42 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 16:51
Bakan Işıkhan'dan zam mesajı! Emeklinin yüzünü güldürecek yeni adımlar geliyor

Milyonlarca emeklinin beklediği zam için nefesler tutuldu. Emekliye yapılacak zam için ocak ayında hem enflasyon hem de ilave artış beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan artışlar için ‘yenilik’ mesajı geldi. Katıldığı bir toplantıda Bakan Işıkhan, “Emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızı refaha ortak edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Emeklinin gözü kulağı ocak ayında yapılacak maaş artışına çevrilirken, hükümet tarafında bu kesim için çalışmalar da ağırlık kazandı. Emekliye 2024 yılı ocak ayında maaşlarına hem enflasyon​ zammı hem de ek iyileştirme beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talimat alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan hemen hemen her platformda emekliler için çalışmalarına hız verdiklerini dile getiriyorlar.

İlk kez bu yıl emekliye bir defalığına mahsus verilecek yenilik olan Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinin ardından zam​ ile ilgili nasıl bir yol izleneceği de merak konusu oldu.

BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK İŞARET GELDİ

Emekliye verilecek zamda Bakan Vedat Işıkhan’dan bu zamana kadar yapılan açıklamalardan biraz daha farklı bir uygulamanın geleceğine dair ilk işaret geldi. Bakan Işıkhan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Çalışma Hayatı” panelinde yaptığı konuşmada ilk kez atılacak adımları işaret ederek, "Emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızı refaha ortak edeceğiz” açıklamasında bulundu.

EMEKLİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK YENİ ADIMLAR GELİYOR

Bakan Işıkhan, 11 ilin yıkımına sebep olan 6-7 Şubat depremlerinde dahi teşviklerle, desteklerle, çalışma hayatını ayakta tutacak birçok önlem alındığını hatırlatarak, “Ekonominin çarklarını bir saat olsun dahi durdurmadık. Sadece son 6 ay içerisinde; Temmuz ayından geçerli olmak üzere Asgari ücrete ilave artış yaptık. Bir yılda yaptığımız zam yüzde 107 oldu. En düşük memur maaşını 22 Bin TL’ye çıkardık. 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecimizi başarıyla yürüttük. Diğer paydaşlarımızla yeni protokoller imzaladık ve iş dünyamızın birçok temsilcisiyle sık sık bir araya gelerek ihtiyaç ve talepler noktasında yeni çözüm yolları aradık. Çalışmayan emeklilerimize 5 bin TL ikramiye veriyoruz. İnşallah emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızı bu refaha ortak edeceğiz” diye konuştu.

EMEKLİYE ZAM HEDEF ENFLASYONA GÖRE Mİ YAPILACAK?

Orta Vadeli Program’da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak açıklanmıştı.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek OVP’yi değerlendirmesinde maaş artışları için “hedef enflasyona” vurgu yapmış, çalışan ve emekli​ için "hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Şimşek, emekli zammı ile ilgili sorulara “Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz” demiş, “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var.” yanıtını vermişti.

EMEKLİDE "DENGELEYİCİ BİR ÇALIŞMA" VURGUSU

Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurgulamıştı.

Memur ve emekli zammı dahil olmak üzere asgari ücret Ocak 2024 zammı için hesaplama sisteminin değişeceğinin mesajları hükümet kanadında sık sık dile getirilirken, alınan yeni karar ile ücretlerin enflasyon karşısında erimemesini sağlamak öncelikli hedeflerden biri olacak. Zamlar belirlenirken enflasyon rakamları üzerinde bir artış ve refah payı geçerli olacak. Bu da tüm öngörüleri yine hedef enflasyona göre bir zam ilkesinin benimseneceğini beklentilerini güçlendiriyor.

SGK UZMANLARINDA DA HEDEF ENFLASYON BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş ekim ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından enflasyon farkı ile ilgili İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Program’daki (OVP) yıl sonu enflasyon hedefine işaret ederek Merkez Bankası’nın da bu doğrultuda en yüksek beklentiyi yüzde 68, en düşük beklentiyi de yüzde 65 olarak açıkladığını dikkat çekti.

Yıl sonu için emeklilere gelecek muhtemel zam oranlarının enflasyon beklentilerine göre belirleneceğini hatırlatan Karakaş, “Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yılsonu itibarıyla yüzde 37,75’lik zam söz konusu oldu. Memur ve memur emeklileri içinse bu oran 49,96 olarak gerçekleşecek. Eğer Merkez Bankasının beklenti anketlerindeki en yüksek sonuç gerçekleşirse yani yüzde 68’lik bir enflasyon gerçekleşirse bu durumda emeklilerin alacağı zam daha yüksek olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40,30 zam alacak, memur ve memur emeklileri de yüzde 52, 20 oranında zam alacak” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...