Tgrt Haber

Bakan Kacır açıkladı: KOSGEB'e yüzde 100 destek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Ocak 2024 17:12 - Güncelleme : 27 Ocak 2024 17:17
Bakan Kacır açıkladı: KOSGEB'e yüzde 100 destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB desteklerini yüzde 100 artırmayı planladıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı​ Mehmet Fatih Kacır, Bursa iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Kacır, yatırımcıları sevindirecek haberi verdi.

YATIRIM TEŞVİKLERİNE KAPSAMLI DÖNÜŞÜM

Türkiye’de bölgesel kalkınma hamlelerine ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Kacır, kalkınma ajanslarının sahip oldukları nitelikli insan kaynağıyla daha fazla görev ve sorumluluk üstlenmesi gerektiğine inandığını kaydetti. 

Yatırım teşvik uygulamalarında kapsamlı bir dönüşüme hazırlandıklarını belirten Mehmet Fatih Kacır, “Bu dönüşümü gerçekleştirirken atacağımız çok sayıdaki adımın bir tanesi de Türkiye’deki Bölgesel Kalkınma Hamlesi Programı. Geçen dönem Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ne başlamıştık. O programdan büyük ölçüde verim aldık.

180 BAŞVURUYA DESTEK VERDİK

Bu programı daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz şimdi. Geçen sene 750’ye yakın başvurudan 180’ine destek vermiştik. Bu 180 başvuruyla desteklediğimiz projeler hayata geçtiğinde, yani 3 milyar dolarlık yatırım ve Ar-Ge projesi tamamlandığında, Türkiye’nin yıllık 7 milyar dolarlık cari açığını kapatma etkisi oluşturacağını öngörüyoruz. Bu programın yanına Bölgesel Kalkınma Programı getireceğiz” dedi.

Bakan Kacır açıkladı: KOSGEB'e yüzde 100 destek

YATIRIM YARIŞI BAŞLAYACAK

Kacır, “Her bölge gerçekten odaklandığı alanlarda bir yatırım yarışı içine girecek” diyerek konuşmalarına şöyle devam etti:  “Doğru yatırımları özel sektör eliyle ama kalkınma ajanslarımızın koordinasyonuyla, bölge yöneticileriyle, tıpkı sanayi hamlesinde olduğu gibi firmalarımız güçlü şekilde yararlanma imkânı bulacak. 

Hedefleri vereceğiz, proje alanlarını tanımlayacağız. O alanda ister tekil ister kümelenmiş olarak gelen özel sektör yatırımlarına diğer yatırımlardan ayrıştırılmış şekilde destek vereceğiz.  Kalkınma ajansları bulundukları bölgelerde ve şehirlerde gelecek 10 yılları planlayan bir yapıya kavuşacak. Bu planlama çalışmaları da dünya standartlarıyla yapılacak.”

KOSGEB​ LİMİTLERİ ARTACAK

İmalatçı firmalar için en önemli destek mekanizmalarından biri olan KOSGEB’de de limitlerin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Kacır, şunları kaydetti: 
“Türkiye ekonomisinin geleceğini, Ar-Ge, inovasyon ve ihracat belirleyecek. Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda destek limitlerimizi yeniden belirliyoruz. Bu hafta KOSGEB İcra Komitesi’ni topluyoruz.

Bakan Kacır açıkladı: KOSGEB'e yüzde 100 destek

Destek miktarlarını en az yüzde 100 artırmayı amaçlıyoruz.  Ayrıca dijital ve yeşil dönüşüme de teşvik uygulamamızdaki kapsamlı reform ile birlikte çok güçlü destek vereceğiz. Firmalarımızı yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm merkezi ilan edeceğiz.  Onların 5 yıllık yol haritaları olacak. Mevcut dijital olgunluk seviyeleri tespit edilecek. Bu alanda Ar-Ge teşviklerine benzer bir model uygulamayı planlıyoruz” diye konuştu.

FAİZ DESTEKLERİ ARTACAK

Bakanlık olarak bütün teşviklerde faiz desteklerini çok ciddi düzeyde artıracaklarını müjdeleyen Mehmet Fatih Kacır, şunları kaydetti: “Bunun hazırlığını da yaptık. Strateji Bütçe Başkanlığımızla da konuya benzer yaklaşıyoruz. İnşallah yakın zamanda tüm bölgesel teşviklerde, stratejik teşviklerde faiz ve kar payı desteklerini çok ciddi düzeye getireceğiz. 

Elbette şu anki para politikası, enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı odaklı olarak sürdürülüyor. Hep birlikte bu politikayı destekliyoruz. Ancak bir konuda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile diğer bakanlarımızla da aynı fikirdeyiz. Yatırım kredilerinde faizleri mutlaka düşürmeliyiz. Bunun en ideal yolu da teşvikte güçlü faiz kar payı destekleri verebilmek. 

İnşallah yakında bu çalışma ilan edilmiş olacak. Yatırımcılar için faizler bizim desteklerimiz sayesinde mevcuttan daha düşük düzeyde olacak.”

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...