Bakan Muş'tan doğalgaz zammına ilişkin dikkat çeken açıklama: İmkanlar fazla elvermedi
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, doğalgaz zammına ilişkin yaptığı açıklamada, bütçe imkanlarının sübvansiyona daha fazla elvermemesi nedeniyle artış yapıldığını söyledi. Eylül ayı itibariyle konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4, elektriğe ise yüzde 20 zam yapıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yapılan doğalgaz zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Muş, doğalgazda sübvansiyon olduğunu belirterek "Bu artışlar, artık bütçenin imkanlarının daha fazla elvermediği için yansıtılmak durumunda kaldı" diye konuştu.
Muş, bütçeden bütün imkanların kullanıldığını ve sübvansiyonun maksimum seviyeden yapıldığını belirterek "Bunun dışındaki yansıtılmak zorunda kalıyor. Bir de bu bütçe nereden oluşuyor onu da söyleyeyim. Bizim bir enerji kaynağımız yok, onu bütçeye kaynak oluşturmuyoruz. Dolayısıyla toplanan vergilerden oluşuyor bu bütçe" dedi.
Türkiye'nin ortalama enerji ithalatına değinerek 35-40 milyar dolar olduğunu hatırlatan Muş, sözlerinin şöyle sürdürdü:
"Pandemi sürecindeki veriler çok sağlıklı olmaz. Geçen sene 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bizim geleneksel ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz."
ENERJİYE EYLÜL ZAMMI
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 1 Eylül itibarıyla zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4 zam gelirken elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 zam geldi.
DOĞALGAZ
Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatına yüzde 20,4 zam gelirken sanayide kullanılan doğlagaza ise yüzde 50,8 zam geldi. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatına ise yüzde 49,5 oranında zam yapıldı. Son zamla birlikte konutlarda tüketilen doğalgaza geçtiğimiz kışa göre yüzde 111 zam gelmiş oldu.
Konut: Yüzde 20,4
Sanayi: Yüzde 50,8
ELEKTRİK
Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 oranında zam yapılırken sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 50 zam yapıldı.
Mesken: Yüzde 20
Sanayi ve ticarethane: Yüzde 50