Tgrt Haber

Bakan Muş 'rekor'u duyurdu: Türkiye'nin ihracatı yüzde 33,4 arttı

02 Aralık 2021 11:48
Bakan Muş 'rekor'u duyurdu: Türkiye'nin ihracatı yüzde 33,4 arttı

Son dakika haberi: Kasım ayı dış ticaret rakamları açıklandı. Buna göre ihracat Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Kasım ayına ait dış ticaret verilerini Ankara’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Buna göre ihracat Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar oldu. Bu rakam en yüksek aylık değer olarak kayıtlara geçti. İthalat ise yüzde 26,7 artışla 26,8 milyar dolar oldu. 

İhracatın ithalatı karşılama oranı 4 puanlık artışla yüzde 80 olurken, dış ticaret açığı ise 3,4 milyar dolar seviyesinde...

TÜRK LİRASI İLE İHRACAT YÜZDE 53 ARTTI

Kasımda geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 24 sektör ihracatını artırırken, otomotiv, 2,5 milyar dolarlık ihracatla sektörler arasında zirvede yer aldı. Sektörlerde en dikkat çekici artışlar, geçtiğimiz yıla göre ihracatını 968 milyon dolar artıran Mücevher, 840 milyon dolar artıran Çelik ve 768 milyon dolar artıran Kimyevi Maddeler’de yaşandı. 215 ülke ve bölgede Türk bayrağını dalgalandıran ihracat ailesi, 166 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Aralarında Almanya, İtalya, İsrail, Mısır ve Çin’in de bulunduğu 13 ülkede aylık ihracat rekoru kırdı. 72 il ihracatını yükseltirken, 11 şehir tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Geçtiğimiz ay 1800 firma, ilk kez ihracat yaptı. Yılbaşından bu yana ilk kez ihracat yapan 17 bin firma, Türkiye’ye 3,1 milyar dolar değer kattı. Birim ihracat değeri, kasımda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artışla 1,44 dolara yükseldi. 188 ülkeye toplam 7,8 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Kasım ayında Türk Lirası ile ihracat yüzde 53 arttı.

Bakan Mehmet Muş, ihracat ve ithalat verilerini grafikla paylaştı: 

Bakan Muş 'rekor'u duyurdu: Türkiye'nin ihracatı yüzde 33,4 arttı

PANDEMİ ÖNCESİ DÖNEMİN ÇOK ÜZERİNDE 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş yaptığı açıklamasında ihracatta 2021 boyunca yakalanan ivmenin kasımda da devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

"İhracatımız geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup bu değer, bugüne kadarki en yüksek aylık ihracatımızdır. Yıllıklandırılmış bazda ihracatımız 221 milyar dolara yükselirken, ocak-kasım döneminde ise ihracatımız 203,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamla pandemi öncesi son yıl olan 2019 verilerinin çok üzerine çıkılmıştır. Yani ihracatımızdaki artış baz etkisine bağlanamaz."

İthalatın, kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,7 artışla 26,8 milyar dolar olduğunu belirten Muş, ocak-kasım dönemi ithalatının da 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 22,9 artışla 242,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Muş, kasımda gerçekleşen 48,3 milyar dolar değerindeki dış ticaret hacminin en yüksek aylık dış ticaret hacmi olduğuna da işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu gelişmelerle dış ticaret açığımız ocak-kasım döneminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 13,6 azalışla 39,2 milyar dolara gerilemiştir. Kasımda hem ithalat hem de dış ticaret açığında enerji ithalatının etkisi görülmektedir. Keza, enerji hariç bakıldığında, kasımda ithalatımız 20,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş, ülkemiz 240 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yine kasım ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 4 puan artışla yüzde 80'e ulaşmış, enerji hariç bu değer yüzde 101,2 olarak kaydedilmiştir. Karşılama oranımız, ocak-kasım döneminde, geçtiğimiz yıla göre 6,8 puan artışla yüzde 83,8'e yükselmiş, enerji hariç yüzde 98,3 olmuştur."

“İHRACATTAKİ ARTIŞIN YÜZDE 60’I KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRLERİNDEKİ DÖNÜŞÜMDEN”

İhracattaki artışın yaklaşık yüzde 60’ının küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden kaynaklandığını tespit ettiklerini dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle ise, "Özellikle, Tekstil, Hazırgiyim, Kimya, Demir-Çelik ve Makine sektörlerinde bu dönüşümden dolayı çok ciddi artışlar söz konusu. Türk ihracatçısı, pandeminin en zor dönemlerinde dahi üretimi aksatmayarak, tedarik zincirlerini bozmayarak tüm dünyanın güvenini kazandı. Başta, ortaya koyduğu vizyonla, ihracatımızın bugünlere taşınmasına liderlik eden, bizleri yol ve kader arkadaşı addeden Cumhurbaşkanımıza, bizleri her zaman destekleyen Ticaret Bakanımıza onun nezdinde tüm hükümetimize, ihracata ve ihracatçıya verdikleri desteklerden ötürü yürekten teşekkürü bir borç biliyoruz. Biz, küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden kaynaklı bu artışın uzun soluklu ve kalıcı olacağını öngörüyoruz." dedi.

“ÜLKEMİZE YÖNELİK CİDDİ TALEP KAYMASI VAR”

Türkiye, coğrafi konumunun verdiği avantajların yanı sıra, küresel lojistik krizi kaynaklı oluşan maliyetlerde rakiplere nispeten avantajlı durumda. Özellikle Avrupa’da enerji krizinin devam etmesinden ötürü demir-çelik gibi enerji yoğun sektörlerde yine rakiplerimize göre avantajlı bir pozisyondayız. Çünkü, Türkiye hem etkin enerji altyapısıyla hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlığıyla rakiplerinden öne çıkıyor. Bu sebeple başta enerji yoğun sektörler olmak üzere tüm sektörlerimizde, ülkemize yönelik ciddi bir talep kayması söz konusu. Bu sevindirici gelişmelerin yanı sıra yeni yatırımları devreye sokarak, sürdürülebilir üretime hızla geçerek, sanayide yeşil dönüşümü bir an evvel tamamlayarak, dijitalleşmeyi güvenli bir şekilde yaygınlaştırarak, inovasyon, tasarım, teknoloji ve markalaşmaya daha çok kaynak ayırarak, bugün açıkladığımız ihracat artışlarının ve bahsettiğimiz büyüme rakamlarının katlanarak artması mümkün”

 

 

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...