Tgrt Haber

Bakan Nebati ekonomide destek ve tedbir paketlerini açıkladı

12 Şubat 2022 14:20
Bakan Nebati ekonomide destek ve tedbir paketlerini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, finansal sisteme entegrasyon modelini ve KGF destekli finansman paketini açıkladı. Pakette en önemli yeri yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması tutarken 81 ilde altın teslim noktaları kurulacağı ve artan gıda fiyatlarına ilişkin temel gıda maddelerinde KDV'nin düşürüleceği kaydedildi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri tanıtımını yaptı. Yastık altındaki altınların sisteme nasıl dâhil edileceğiyle ilgili bilgi veren Bakan Nebati, KOBİ ve büyük firmalara verilecek destekleri ve enflasyonu nasıl düşüreceklerini anlattı.

Öte yandan Bakan Nebati'nin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da enflasyonla mücadele sürecinde, vatandaşları en çok mağdur eden konunun temel gıda maddelerindeki fiyat artışı olduğunun altını çizerek "Temel gısa maddelerinde KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e düşürdük" dedi. Pazartesi günü uygulamaya geçecek indirimle birlikte temel gısa fiyatlrında büyük düşüş bekleniyor.

YASTIKALTI BİRİKİMLER FİNANSAL SİSTEME KAZANDIRILACAK

Nebati'nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

20 Aralık'tan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatıyla ilgiliydi. En önemli sac ayaklarından bir tanesi her geçen gün ivmesini artırarak belirli bir noktaya geldi. Bu Türk Lirası'na olan inancın aslında tescil edilmesiydi. 

Gün geçtikçe Türk Lirası'ndaki mevduatın oranı bozdurulan dövizler lehine döndü. Dövizin bozdurum oranı yüzde 49'u yani 10 milyar doları geçti. Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerin ikincisine geldi.

Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Bugüne kadar yastıkaltı altının ekonomiye kazandırılması için bütüncül bir yaklaşım olmadan yürüyordu. Yastıkaltında büyük miktarlarda bulan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak.

1500 ALTIN TESLİM NOKTASI OLUŞTURULACAK

1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere bin 500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmayı başlatıyoruz

TESLİM EDİLEN ALTIN GERİ ÇEKİLEBİLECEK

Fiziki altın kuyumcular ve bankalar aracılığıyla sisteme sokulacak, istenildiğinde geri çekilebilecek. 10 bin kuyumcu teslim siteminde olacak. Altın dönüşümlü hesapla risksiz kazanç sağlanacak. 

60 MİLYAR LİRALIK KEFALET PAKETİ

Hazine destekli 60 milyar liralık kefalet paketi açıklıyoruz. Bu bitince yenilenecek paketin ilk adımı. Yatırım destek paketi 25 milyar TL, ihracat destek paketi 25, işletme harcamaları destek paketi 10 milyar TL olacak.

YATIRIM, İHRACAT, İŞLETMEYE 3 KREDİ PAKETİ

Yatırım destek paketi 24 ay ödemesiz dönem, 96 ay vadeli olacak. Her bir KOBİ için limit 25 milyon, büyük firmalar için 100 milyon TL olacak. İhracat destek paketi 6 ay ödemesiz dönem, 18 ay vade olacak. İşletme harcamaları destek paketi 6 ay ödemesiz 24 ay vadeli olacak.

KREDİLER İÇİN SÖZLEŞME

Çekilen krediler sözleşme ile belgelenecek, faturalar takip edilecek, nakit kredi kullanımı yüzde 10’la sınırlı olacak, kredilerin tüketime gitmesi önlenecek.

ENFLASYON MESAJI

Enflasyonla mücadelede ana strateji Kısa vadeli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini azaltarak kurun enflasyona geçişkenliğini azaltmak olacak. Üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayacağız.

"ELEKTRİK VE DOĞALGAZ REEL FİYATIN ALTINDA"

Reel elektrik fiaytlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğalgaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altındır.

UYGUN FİYATLI ÜRÜN İÇİN MOBİL UYGULAMA

Döviz kurunda sağlanan istikrar enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak. Bir mobil uygulama devreye giriyor, vatandaş en yakınındaki en uygun fiyatlı ürünü bulacak.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...