Tgrt Haber

Bakan Nebati'den asgari ücret zammı mesajı! Enflasyonun biteceği tarihi açıkladı

15 Kasım 2022 09:14 - Güncelleme : 15 Kasım 2022 09:34
Bakan Nebati'den asgari ücret zammı mesajı! Enflasyonun biteceği tarihi açıkladı

2023 asgari ücretin kaç lira olacağı konusu kamuoyunun en önemli meselelerinden biri olarak aylardır gündemde. Geçtiğimiz gün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 7-8-9 Aralık tarihlerinde toplanacağı açıklandı. Herhangi bir resmi rakam verilmemiş olmasına rağmen konunun uzmanları tarafından pek çok farklı rakam telaffuz ediliyor. Enflasyon rakamlarının büyük ölçüde etkili olacağı bilinen asgari ücret zammı ile alakalı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati çarpıcı açıklamalar yaptı.

Asgari Ücrete gelecek yıl yapılacak olan zam​, Türkiye’de milyonlarca işçi ve işveren ile onlarca sektörü yakından ilgilendiriyor. Tespit Komisyonu aralık ayında toplanacak. Vatandaşlar ise yetkili ağızlardan gelecek müjdeli haberi bekliyor. 

"ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ YÜKÜNÜ KALDIRDIK"

Sabah Gazetesi’ne konuşan Hazine ve Maliye BakanıNureddin Nebati​, asgari ücret​ üzerinden vergi yükünü kaldırdıklarını ifade ederek, "Biliyorsunuz ki geçen yıl yaptığımız düzenlemeyle 1/1/2022 tarihinden itibaren asgari ücreti vergi dışı bırakmış ve asgari ücretin üzerinde kazanç elde eden çalışanların da ücretlerinin asgari ücrete isabet eden kısmını gelir ve damga vergisinden istisna etmiştik. Böylelikle asgari ücret üzerinde herhangi bir vergi yükü kalmadı. Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın yıl içinde herhangi bir dönemde vergi ödemesi söz konusu değil” sözlerini kullandı. 

Nebati, “Bunun yanında, yine geçtiğimiz dönemde ihracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlara ve sanayi sicil belgesi sahibi kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlara uygulanacak kurumlar vergisi oranını da 1 puan indirmiştik.” Açıklamasını yaptı. 

“ARTIŞLAR ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK”

Sözlerine devam eden Nebati, “Bilindiği üzere yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata halihazırda güçlü bir desteğimiz var. Bu desteğimizi tüm kurumlarımızla her alanda sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz.
Öte yandan nasıl ki asgari ücrete geçtiğimiz yıl yaptığımız artışlar enflasyon oranının üzerinde olduysa, nasıl ki adımlarımızı sabit ücretli çalışanlar lehine attıysak, yeni dönemde de aynı yaklaşımızı devam ettireceğiz.” Dedi.

Son zamanlarda yükselen kira ve gıda fiyatlarının nedeni olarak gösterilen enflasyon oranları hakkında da açıklamalar yaparak enflasyonun aralıktan itibaren düşeceğini ifade etti. Nebati, yurtdışına yaptığı ziyaretlerin amacının açıklayarak “Bu ziyaretlerimizde, ülkemizde yatırım iştahının çok yüksek olduğunu, makro ekonomik göstergelerin enflasyon haricinde gayet iyi olduğunu belirterek uluslararası yatırımcılara ülkemize hem doğrudan hem de portföy yatırımında bulunmalarını tavsiye ettik. Enflasyon da önümüzdeki aydan itibaren düşüş trendine girecektir” ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRETE YÖNELİK OLASI SENARYOLAR

Enflasyon oranlarının doğrudan etkileyeceği asgari ücret üzerinden pek çok farklı rakam ifade edildi. Bunlara göre; şu an mevcut asgari ücret, 5 bin 500 lira. Yüzde 40 oranında bir artış yapılması halinde rakam 7 bin 700 liraya kadar çıkabilir. Yüzde 50 artış yapılırsa, 8 bin 250, yüzde 60 8 bin 800, yüzde 65 oranında yapılacak bir artışta ise asgari ücret 9 bin 75 TL’ye kadar çıkıyor.

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...