Tgrt Haber

Bakan Şimşek kira artışlarını durduracak 3 maddeyi anlattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
12 Şubat 2024 12:06 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 12:13
Bakan Şimşek kira artışlarını durduracak 3 maddeyi anlattı

Son iki yıldır yükselen kira fiyatları vatandaşı zorlamaya devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artacağını ifade etti.

Türkiye​ genelinde konut​ arzındaki sıkıntılar, yabancı talebinin artması ve yükselen enflasyonla konut kiraları rekor seviyelere yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya dair açıklama yaptı. 

KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar mahkeme salonlarına taşınmaya devam ediyor. Özellikle Antalya​, İstanbul​ ve İzmir gibi kentlerde kiralar rekor fiyatlara ulaştı. Yapılan düzenlemeler sonrasında ev satışları ve fiyatlarında düşüşler gözlendi.  Konut satışları yıllık bazda 2023’te 9 yılın en düşük rakamlarını kaydetti. 

Bakan Şimşek kira artışlarını durduracak 3 maddeyi anlattı - 1. Resim

YAVAŞLAMA SÜRÜYOR

Buna rağmen kiralardaki artışlar cep yakmaya devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) aralık ayında yayımladığı raporlara göre, kira​ artış hızındaki kesintisiz yavaşlama beş aydır sürüyor. 

Reel kira fiyatlarındaki yıllık artış hızı oranı ülke genelinde yüzde 18,3’e, İstanbul’da yüzde 9,3’e, Ankara’da yüzde 60,1’e, İzmir’de ise yüzde 34,1’e geriledi. Cari kira fiyat artış oranları da yavaşladı. Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 128,4 TL oldu.

Bakan Şimşek kira artışlarını durduracak 3 maddeyi anlattı - 2. Resim

BAKAN ŞİMŞEK 3 MADDEDE ANLATTI

Bakan Şimşek, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın kira artışlarına yönelik yazılı soru önergesini yanıtladı.

2018'in Kasım ayında 475,07 olan "gerçek kira" endeksinin 2023'ün Kasım ayında 1888,02 değerine ulaştığını belirten Şimşek, 2018-2023 dönemindeki artış oranının yüzde 297,42 olduğunu aktardı.

Şimşek, 2023'ün Eylül ayında yüzde 9,52 olan aylık kira artış oranının Ekim ayında yüzde 7,91'e, Kasım ayında yüzde 5,97'ye ve Aralık ayında yüzde 4,48'e gerilediğini ifade etti. Şimşek konut kiralarındaki artışı durdurmak için atılacak adımları şöyle anlattı:

  • Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek üzere konut arzı artırılacak,
  • Deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek
  • Dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...