Tgrt Haber

Bakan Şimşek sosyal medya fenomenlerine işaret etti, net konuştu: 'Vergi ödemeyenin üzerine gidiyoruz'

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Ocak 2024 10:40 - Güncelleme : 12 Ocak 2024 10:54
Bakan Şimşek sosyal medya fenomenlerine işaret etti, net konuştu: 'Vergi ödemeyenin üzerine gidiyoruz'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe aldıklarını açıkladı. Bakan Şimşek, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeler hakkında konuştu. Bu işlemleri yakın takibe aldıklarını ifade eden Şimşek, Küresel ölçekte payı hızla artan e-ticaretin kullanım oranının Kovid-19 salgınıyla Türkiye'de de yükseldiğini , e-ticaretin artmasının elektronik ödemelerde de yüksek artışları beraberinde getirdiğini söyledi.

250 BİN MÜKKELLEFİ ANALİZE TABİ TUTTUK

Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik ödemelere ilişkin verileri, aracı hizmet sağlayıcıları, bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından aldığını dile getiren Şimşek, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk." diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAN GELİR ELDE EDENLERİ İZLİYORUZ

Yürütülen çalışmalar kapsamında sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri de izlemeye aldıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bu kişilerin tahsilat yöntemi olarak genellikle elektronik ödeme kuruluşlarını tercih ettikleri dikkate alınarak, analizin kapsamı sosyal medya uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Bu kapsamda sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret​ ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi​ mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı."

VERGİ​ KAÇAĞINI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Şimşek, bunun yanında, elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan, eksik yansıtan mükelleflere de rastlanıldığına dikkati çekerek, bunlar hakkında gönüllü uyum ve izaha davet uygulamaları dahil tüm işlemlerin devreye alındığını dile getirdi. Vergi​ kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için yapılan çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Şimşek, mükelleflerin uyumsuzluklarının giderilmesi için bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarının da yapıldığını anlattı.

6 BİN 200 MÜKELLEF ANALİZ EDİLDİ

Bakan Şimşek, usulsüz KDV​ uygulamalarına yönelik şikayetler üzerine KDV​ oran denetimlerine ağırlık verdiklerini belirterek şunları kaydetti: "Saha denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV​ oranıyla gerçekleştirilen satışları yoğun olarak denetleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'mız, denetimlerine büfe ve benzeri yerleri de ekledi. Perakende satışında KDV​ oranı 'sıfır' olan ürünleri satan büfe gibi yerlerde, KDV​'ye tabi diğer ürünlerin satışlarının sigara satışı gibi gösterilerek KDV​'siz satıldığını tespit eden Başkanlık, bu yolla KDV​'de meydana gelen kaybı dikkate alarak gerekli vergi​ ve ceza uygulamalarına başladı."

Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV​ oranıyla gerçekleştirilen satışlar dikkate alınarak, yaklaşık 6 bin 200 mükellefin analiz edildiğini ve gerekli işlemlerin başlatıldığını dile getiren Şimşek, "Şahsıma sosyal medya üzerinden gelen ihbar üzerine, restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV​ oranıyla gerçekleştirilen satışlar nedeniyle 39 bin mükellef denetlenirken 2 milyar lira KDV​ matrah farkı tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı." ifadesini kullandı.

VERGİ​ ÖDEMEYENE GÖZ AÇTIRILMIYOR

Şimşek, yürütülen bu çalışmaların, vergi​ adaletinin iyileştirilmesine yönelik sürecin önemli başlangıcı olacağına dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Bakanlık olarak vergi​ kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alanı yakın izlemeye aldık. Hem saha denetimleri hem de elektronik uygulamalar yoluyla diğer denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Denetimlerimizde ciddi vergi​ kayıplarını tespit ettik, bunların önüne geçmemiz büyük önem taşıyor. Denetim ekiplerimiz hem sahada hem de diğer uygulamalar yoluyla vergi​ kayıp ve kaçağına göz açtırmayacak. Vergi​ ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz."

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...