Bakan Şimşek'ten 2024’te sıkılaşma sinyali: Büyüme zayıf seyredecek, enflasyonda düşüş sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten ekonomiye ilişkin 2024 beklentilerine ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD'ın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Bakan Şimşek’ten yeni yıl için sıkılaşma sinyali verdi ve "Türkiye'de büyüme 2023'te güçlü seyretti. Yüzde 4,4'ü gerçekleştirirsek küresel ortalama büyümenin 1,5 katından daha fazla Türkiye büyümüş olacak. OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon var. OVP hedefinin oldukça altında bütçe performansı var. İşsizlikte azalma var. 2024'e baktığımızda büyüme zayıf seyredecek" açıklamasında bulundu.

Bakan Şimşek'ten 2024’te sıkılaşma sinyali: Büyüme zayıf seyredecek, enflasyonda düşüş sürecek
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
04.01.2024
saat ikonu 11:49
|
GÜNCELLEME:
04.01.2024
saat ikonu 11:49

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, 2024 yilina iliskin degerlendirmelerde bulundu. MÜSIAD’in yillik degerlendirme toplantisinda yaptigi degerlendirmede, Bakan Simsek, “2024 yili programimizin sonuçlarini aldigimiz, ilerleme sagladigimiz bir yil olacak; ihracat toparlanacak; büyüme 2024'te zayif seyredecek, enflasyonda düsüs sürecek” açiklamasini yapti.

Bakan Simsek'in açiklamalarindan öne çikanlar su sekilde:

ABD’de son 40 yilin en siki para politikasinin uygulandigini dikkat çeken Bakan Simsek, uygulanan senaryolardan örnekler vererek hane halkinin tasarruflarinin büyümedeki rolünü isaret ederek, “Mal ticaretinde ciddi yavaslama söz konusu. ABD'de son 40 yilin en siki para politikasi uygulandi. Geçen yil bu zamanlar ABD için baz senaryolar resesyon gösteriyordu. Enflasyon düstü, büyüme güçlü seyretti, istihdam nispeten güçlü seyretti. ABD'ye baktiginiz zaman OECD Kasim raporundaki analize göre 2023 yilinda ABD'de büyüme yüzde 1,7, 2024'te biraz daha yavaslayacak. ABD bunu nasil sagladi? Yapilan analizlere göre büyümenin nispeten tahminlere oranla güçlü seyretmesinin ana sebebi olarak hane halkinin tasarruflarindan 2,3 trilyon dolar harcamis olmasi gösteriliyor. Sirketler bankacilik sektöründen borçlanmadan çok sermaye piyasalarindan kaynak buldular. Sirketlerin yüzde 60'i sermaye piyasalarindan kaynak buldu. Kasim ayi itibariyla 3,1'lik enflasyon var ABD'de. ABD için yumusak inis öngörülüyor. Küresel büyümenin ana motorlarindan biri olan ABD'ye baktiginizda 2023 yili beklentilerin aksine güçlü bir yil olarak devam etmis, 2024'te bir miktar yumusama öngörülüyor. ” ifadelerini kullandi.

"AB'DE BANKALARIN FINANSMANDAKI ROLÜ ABD'DEN AYIRIYOR" 

Avrupa Birligi’nin büyüme rakamlarini degerlendiren Bakan Simsek, bankacilik sektörünün finansmandaki rolüne dikkat çekti. Bakan Simsek, küresel ekonominin özetini sundugu konusmasinda Türkiye ile ilgili 2024 büyüme beklentileri ile ilgili sunlari söyledi:

“AB'ye baktigimizda bizim de en büyük ticaret ortagimiz. 2023'te büyümede ivme kaybi söz konusu. Dolayisiyla ihracattaki durgunlugun ana sebebi AB'deki büyümenin yüzde 3,6'dan yüzde 0,6'ya gerilemis olmasidir. AB'ye baktigimizda ABD'den ayrilan en önemli hususlardan biri sirketlerin yüzde 70'i finansmani bankacilik sektöründen temin ediyor.

Küresel ekonomide belirleyici olan Çin, büyümede 2023'te ilimli toparlanma söz konusuydu. 2024'te bir miktar yavaslamasi öngörülüyor. Burada konut önemli bir bilesen, milli gelirin yüzde 25'ini olusturuyor. Hane halkinin gelirlerinin yüzde 70'ini konut olusturuyor, konut fiyatlari düsüyor. Çin'de enflasyon neredeyse yok. Çin'de yüzde 1'lik enflasyon öngörülüyor. Bunlar küresel ekonomiye iliskin çok özet.

"2024'TE BÜYÜME ZAYIF SEYREDECEK"

Türkiye'de büyüme 2023'te güçlü seyretti. Yüzde 4,4'ü gerçeklestirirsek küresel ortalama büyümenin 1,5 katindan daha fazla Türkiye büyümüs olacak. OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon var. OVP hedefinin oldukça altinda bütçe performansi var. Issizlikte azalma var. 2024'e baktigimizda büyüme zayif seyredecek. Bu ortalama beklenti baglaminda, enflasyonda düsüs devam edecek. Siki para politikasindan daha gevsek bir para politikasina dogru evrilecegiz. Özetle 2024 özeti böyle. Bizim için önemli olan AB'dir. Yüzde 0,6'lik büyümeden yüzde 1,3'e yükselmesi iyi bir toparlanma AB için. Iyimser olmak için AB'deki kademeli toparlanma sebep olarak karsimiza çikiyor. Dezenflasyonun net sekilde ortaya çiktigi, mali disiplinin de deprem hariç tesis edildigi bir yil."

"TÜRKIYE'NIN ÖNÜNDE FIRSAT PENCERESI VAR"

Türkiye'nin nüfusunun hala genç olmasinin avantajlarina da deginen Bakan Simsek, “Türkiye’nin önünde 15-20 yillik bir firsat penceresi var. Dünyada yüzde 333 olan toplam borçluluk orani Türkiye'de yüzde 117 ile bir sorun olarak karsimiza çikmiyor. OVP’ye sahip çikarak bu kadar zorlu küresel kosullarin, yeni normal oldugu dönemde, ’Türkiye için bu kosullari nasil firsata çeviririz’ derdindeyiz. OVP’yi toplumun bütün kesimlerinin destegiyle gerçeklestirebilirsek Türkiye için büyük firsatlar var. Yatirim iklimi için fiyat istikrarina ihtiyacimiz var.” diye konustu.

"HEM REKABET GÜCÜ HEM DEZENFLASYONU DESTEKLEMEMIZ LAZIM"

Maliye politikasinin deprem hariç dezenflasyon politikasini destekleyici oldugunu söyleyen Bakan Simsek, “Maliye politikasinin da dezenflasyonu destekleyici olmasi lazim, hatta yapisal reformlarla üretkenligi artirarak birim maliyetleri asagi çekerek, hem rekabet gücü hem dezenflasyonu desteklememiz lazim, sadece para politikasi ile olmaz, toplumun tüm kesimlerinin sahiplenmesi gerekiyor. IMF dünyadaki enflasyon programlarina bakmis, burada basarili olan programlarin ortalama basariya erisme süresi ortalama 3,2 yil sürmüs, bizim program geçen sene basladi, tek haneyi 2026'nin sonunda öngörüyoruz, ortaya koydugumuz program dünya gerçekleriyle de örtüsüyor.” dedi.

 

 

 

ETİKETLER
#Türkiye
#abd
#ab
#mehmet şimşek
#hazine ve maliye bakanı
#hazinelermalibakan
#hazne ve maliye bakanı
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.