Tgrt Haber

Bakan Şimşek'ten gri liste müjdesi geldi: Başardık! FATF resmen duyurdu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com
28 Haziran 2024 10:48 - Güncelleme : 28 Haziran 2024 12:24

Türkiye 2021 yılından beri bulunduğu FATF'ın gri listesinde çıktı. Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin önünde engel olan gri listeden çıkış müjdesini "Başardık" ifadelerini kullanarak verdi. FATF yetkilileri de yaptıkları resmi açıklama ile 28 Haziran 2024 itibariyle Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu.

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü adıyla bilinen FATF toplantısından Türkiye'yi sevindiren karar çıktı. Ekonomi yönetimi Türkiye'nin 2021 yılında girdiği ve yaklaşık 3 yıldır yer aldığı listeden adını sildirmeyi başardı.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN BAŞARDIK MESAJI

Kritik toplantı Singapur'da gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de toplantıda yer aldı. Görüşmelerin sona ermesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı ve Türk bayrağı emojisi paylaştı. Böylelikle 2021 yılında gri listeye giren Türkiye listeden çıkmış oldu. 

Bakan Şimşek'ten gri liste müjdesi geldi: Başardık - 1. Resim

KRİPTO YASASI İLE KRİTERLER TAMAMLANDI

Bir süredir gri listeden çıkış için çalışmalar devam ederken Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF'in belirlediği 40 standardın tamamı sağlanmış oldu.

KARAR TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.

Bakan Şimşek'ten gri liste müjdesi geldi: Başardık! FATF resmen duyurdu - 2. Resim

RESMEN DUYURULDU

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) 28 Haziran 2024 itibarıyla Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından Türkiye’nin gri listeden çıkmasına ilişkin paylaşımda bulundu. Yılmaz, “Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır.

Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki oluşturacaktır.

Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HAZİNE VE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı  sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaptı.

FATF NEDİR?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.

FATF’in görev süresi, kuruluşundan itibaren periyodik olarak uzatılırken, 2019 yılının Nisan ayında alınan kararla süresiz hale getirilmiştir.

FATF’nin karar mercii olan Genel Kurul yılda üç kez toplanmaktadır.

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...