Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilde 785 milyon euroluk hibe desteğini devreye alıyor. Kırsal Kalkınma Programları uygulanacak. Bakan Yumaklı, hibe desteği çağrılarına ilişkin takvimi ilk kez yıllık açıkladı. Çiftçilere ve yatırımcılara ‘can suyu’ olacak.
Tarim ve Orman Bakanligi kirsal kalkinma desteklerini açikladi. 81 ilde devreye aliniyor. Bakanlik bu yil ilk kez IPARD III çagri takvimini yillik olarak yayimlandi
Tarim ve Orman Bakanliginin ilgili kurulusu Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) tarafindan 2024 yilinda çikilacak çagrilara iliskin takvim açiklandi.
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 2024 yilindan itibaren uygulanacak IPARD III Programi’nin 81 ile yayginlastirildigini belirterek, 7 yil içerisinde 785 milyon euro hibe destegi kullandirilacagini bildirdi. Bakan Yumakli yaptigi yazili açiklamada, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birligi tarafindan ortaklasa finanse edilen ve 2011’den itibaren Bakanlik olarak uyguladiklari IPARD I ve II Kirsal Kalkinma Programlari kapsaminda, bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplam 44,7 milyar lira hibe destegi verildigini hatirlatti. Bu hibeler sayesinde hayvansal üretimden tarim ve su ürünlerinin islenmesine, kirsal turizm ve ariciliktan yenilenebilir enerjiye kadar çok genis bir yelpazede ülkenin kirsal alanlarina 95 milyar liralik yatirim kazandirildigini vurgulayan Yumakli, yaklasik 100 bin insana da istihdam imkani saglandiginin altini çizdi.
Yumakli, yeni bir uygulamaya giderek TKDK tarafindan 2024 yilinda çikilacak çagrilara iliskin takvimi ilk kez yillik açikladiklarini bildirip su bilgileri aktardi:
“Basvuru sahiplerimiz projelerinin ön hazirliklarini böylece rahatça yapabileceklerdir. Sonrasinda da basvuru inceleme süreçleri hizlandirilarak, daha etkin olabilecektir. 2024 yilindan itibaren uygulanacak olan IPARD III Programi ile de 7 yil içerisinde 785 milyon euro tutarinda hibe destegi kullandiracagiz. Yeni Program döneminin en büyük yeniligi ise bugüne kadar 42 ilimizde uyguladigimiz IPARD Programi’nin uygulama alanini ülke geneline yayginlastiracak olmamizdir. Bu sayede ülkemizin 81 ilindeki girisimcilerimiz, tarim-gida ve kirsal kalkinma alaninda yapacaklari yatirimlar için artik IPARD kaynaklarini kullanabilecekler ve ülkemizin her yerindeki yatirimcilarimiz ile çiftçilerimiz hibe desteklerimizden faydalanabileceklerdir.”
Avrupa Birligi ile yapilan müzakereler sonucunda, IPARD III Programinin finansman kaynaginin 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çikarildigina dikkati çeken Yumakli, “2024 yilinda yayinlanmasi planlanan basvuru çagri ilanlari kapsaminda desteklenecek projeler ile tarim-gida ve kirsal kalkinma alanindaki yatirimlara toplam 248 milyon euro hibe destegi saglanmasi öngörülüyor” ifadelerini kullandi.
Tarim ve Orman Bakani Yumakli, bugün TKDK tarafindan 2024 yilinda çikilacak çagrilarina iliskin takvimi paylastiklarini belirterek, 21 Mart 2024 Persembe günü de 66 milyon euro bütçeli ‘Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlara’ iliskin IPARD III 1. Basvuru Çagri Ilanini yayinlayacaklarini açikladi. Yumakli, sunlari kaydetti:
“Faydalanicilarimizin yapacaklari katki da dikkate alindiginda; IPARD III Programi’nin sadece 2024 yilinda çikilacak çagri dönemlerinde kirsal alanlarimizda toplam 450 milyon euro tutarinda yatirim gerçeklestirilmesini ve ülkemiz ekonomisine 20 bin yeni istihdam alani kazandirilmasini hedefliyoruz. Böylece, önceki program dönemlerinde oldugu gibi yeni program döneminde de, IPARD Fonlari tarim ve gida sektörlerine yatirim yapmak isteyen girisimcilerimiz için önemli bir finansman kaynagi olmaya devam edecektir. Ayrica kirsal alt yapi yatirimlari ve danismanlik hizmetlerinin desteklenmesi gibi programa yeni dahil edilen sektörler ile yumurta isleme, yem bitkileri yetistiriciligi, solucan gübresi üretimi ve tuzlu suda kültür balikçiligi gibi yeni destek alanlari da girisimcilerimize farkli konularda yatirim yapma imkani saglayacaktir. IPARD III programina yeni dahil ettigimiz sektörlerle kirsali kalkindirmaya devam ediyoruz.”
Yumakli’nin açikladigi takvime göre 66 milyon euro bütçeli Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar için 21 Mart’ta, 80 milyon euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme için haziran ayinda, 90 milyon euro bütçeli Tarimsal Isletmelerin Fiziki Varliklarina Yönelik Yatirimlar için temmuz ayinda ve 12 milyon euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme (Açik Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için agustos ayinda çagriya çikilacak; basvuru dönemleri de sirasiyla mayis, temmuz, agustos ve eylül aylari olacak.