Bakan'dan önemli açıklama, ‘O altın işleniyor, satılıyor‘
Bakan Mehmet Şimşek Türkiye`nin altın alım satımıyla ilgili, "Bundan iki yıl önce Türkiye`nin altın ithalatı 12 milyar dolara çıktı. Şimdi o 12 milyar dolar yok olmadı ki. Bu altın geçen sene, bu sene işleniyor, satılıyor" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimin ardından bazı bakanlıkların birleştirilmesi iddiasına ilişkin, "Sayın Başbakanımız, hükümetimiz böyle bir adım atarsa hakikaten çok doğru olur. Hakikaten 5-6 bakanlık çok daha az, 2-3 bakanlığa inebilir" dedi. Şimşek, Haber Türk Televizyonu'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yolcu beraberinde getirilen nakit paranın, kara para girişine neden olabileceği yönündeki eleştiriler üzerine Şimşek, Türkiye'ye 1989 yılından itibaren para giriş çıkışının serbest olduğunu söyledi.
MASAK açısından bakıldığında ise para ister gümrüklerden, ister bankalar aracılığıyla, ister yolcu beraberinde, isterse başka yollarla gelsin, her halükarda tüm şüpheli işlemlerin incelemeye tabi tutulduğunu bildirdi. Bu incelemenin, kara para mevzuatı ve terörün finansmanı açısından yapıldığını dile getiren Şimşek, "Dolayısıyla, kara para ve terörün finansmanı açısından MASAK'ın incelemelerine ilişkin herhangi hiçbir kısıtlama olamaz, yapılmamıştır ve bu incelemeler devam edecektir" dedi.
'EKMEĞİMİZİ TAŞTAN ÇIKARAN BİR ÜLKEYİZ'
Altın ihracatının gerisinde ne olduğunun ve net hata noksanın nereden kaynaklandığının sorulması üzerine de Şimşek, net hata noksan kaleminde iddia edildiği gibi bir kara paranın bulunmadığını söyledi. Net hata noksanın nerelerden kaynaklanabileceğini anlatan Şimşek, bunun dünyanın her ülkesinde olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, net hata noksanın, ithalatta normalin üzerinde gösterilen değerden, turizm gelirlerinden ve bankacılık sistemi olmayan bazı ülkelerle yapılan ticaretten kaynaklandığını anlattı.
Altın ihracatında ise son aylara değil, son yıllara bakılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, geçen yıllarda Türkiye'nin önemli miktarda altın ithal ettiğini söyledi. "Bundan iki yıl önce Türkiye'nin altın ithalatı 12 milyar dolara çıktı. Şimdi o 12 milyar dolar yok olmadı ki. Bu altın geçen sene, bu sene işleniyor, bu sene satılıyor. Bizim özelliğimiz şu; ham madde alırız, nihai ürüne dönüştürür ve satarız. Biz ekmeğimizi taştan çıkaran bir ülkeyiz" diye konuştu.
5-6 BAKANLIK 2-3 BAKANLIĞA İNEBİLİR
Seçim sonrasında bazı bakanlıkların birleştirilebileceği yönündeki iddialara ilişkin de Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Başbakanımız, hükümetimiz böyle bir adım atarsa hakikaten çok doğru olur, benim fikrimi soruyorsanız. Hakikaten 5-6 bakanlık çok daha az, 2-3 bakanlığa inebilir ama bunun nasıl yapılacağı... Sayın Başbakanın takdirinde olan bir konu. İkincisi bunun yasal mevzuatı gerekiyor. Şu anda bir yetki kanunu yok, onun yapılması lazım ama gerçekten azaltılabilir, doğru olur. Ben bu görüşümü Sayın Başbakanımıza, Maliye Bakanlığına gelip, brifing aldığı zaman söylemiştim. Nispeten bu dağınık yapının, daha bir bütüncül çerçevede değerlendirilmesi ve bakanlık sayısının azaltılması önerisini ben yapmıştım. İyi olur, doğru da olur. Amerika büyük ülke. Gerçi orada federal hükümet var ama bakanlık sayısı bizimkinden yaklaşık 10 daha azdır. Mesela İsviçre örneği, çok çok az. Şunu da söyleyeyim, Ak Parti hükümetlerinden önce 38 bakanlık vardı."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hazine ile Maliye birleşebilir mi?" sorusunu da "Dünyada Hazine ile Maliye'nin ayrı olduğu herhalde bir veya iki ülkeden biriyiz ama bu konuda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Çünkü bu hükümetin vereceği bir karardır. Ben bugün sadece fikrimi sorduğunuz için söyledim" şeklinde yanıtladı.
GELİR VERGİSİ TASARIM HALA MECLİS'TE
Futbolcuların, kuyumculuk ve inşaat sektörlerinin kayıtdışı kaldığı veya az vergi ödedikleri yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Şimşek, özellikle imtiyaz ve istisnaların kaldırılması konusunda önemli bir adım attıklarını söyledi. Şimşek, 2009 yılında Maliye Bakanlığına geldiğinde, gelir vergisine yönelik bir çalışmanın yürüdüğünü hatırlatarak, "Bundan iki yıl önce Meclise, bu bahsettiğiniz tüm hususları, vergide adaleti sağlayacak, imtiyazları, istisnaları kaldıracak bir gelir vergisi taslağını sundum" dedi.
Bunun hemen ardından muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle görüştüğünü ve yasanın çıkması için destek istediğini anlatan Şimşek, "Benim gelir vergisi tasarım hala Meclis'te bekliyor. Bu bahsettiğiniz tüm hususları içeriyor. Futbolcular mesela yüzde 15 gelir vergisi ödüyor. Hayır, yüzde 15 değil, artan oranda ödesinler. Açık ve net olarak bunu çıkmış ve söylemişim. 'Futbolcuların bu istisnası vergi adaletine aykırıdır, kaldıracağız' demişim ve tasarıya koymuşum. İki, bu gayrimenkul rantları. 'İsterse elinde 100 yıl tutsun, mutlaka belli oranda kazancından bir miktar vergi versin' demişim ve sistemi o şekilde değiştirmişim" ifadelerini kullandı.
REFORM SÜRECİ ASLA DURMADI
Kayıtdışılıkla mücadeleyi de başarılı şekilde yürüttüklerini belirten Şimşek, istenilen noktada olmadıklarını ama çalışmaya devam ettiklerini bildirdi. Bunca seçim yoğunluğuna rağmen, Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini dile getiren Şimşek, "Vergi Usul Kanunu'nda, 1960'da çıkarılmış. İlk kez kapsamlı bir reform yapıyoruz. Bu şu anda taslak olarak hazır. İlk fırsatta Bakanlar Kuruluna sunacağım ve arkasından imkan olursa Meclise göndereceğiz.
Maliye'de reform süreci asla durmadı, devam ediyor ve devam ettireceğiz" dedi. Ekonominin geleceği ve reformların hayata geçmesi için siyasi istikranın önemini vurgulayan Şimşek, "Ufak tefek eksiklerimiz, yanlışlarımız olabilir ama büyük resme bakmak lazım. İstikrar bozulursa Türkiye bugünlerini arar, sorunlarını çözmekte zorlanır. 70'li, 90'lı yıllar bunun örnekleriyle dolu" diye konuştu.