Tgrt Haber

Balıkçılık sektörü risk altında

18 Ekim 2015 04:16
Balıkçılık sektörü risk altında

WWF'in raporuna göre deniz canlılarının türü 45 yılda % 49 azaldı. Balık stoklarının ise % 29'u tükendi. WWF Türkiye Genel Müdürü Baştak'a göre durum düzelmezse Akdeniz'de turizm ve balıkçılık sektörleri risk altında

Dünya, üzerinde yaşanan din, ırk, mezhep savaşlarının hengamesi arasında sesini duyurmaktan aciz. Bazen sular kısa süreliğine durulduğunda verdiği sinyaller birilerinin dikkatini çekse de çabucak unutulup gidiyor. Oysa çevreyle ilgili raporlar asıl savaşın insanla gezegen arasında olduğunu artık su götürmez biçimde ortaya koydu. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature-WWF) da böyle bir rapora imza attı. Vakıf, gezegeni tehdit eden sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarıyla tanınıyor. Hükümetleri, sivil toplum kuruluşlarını harekete geçiriyor, projelere fon oluşturuyor. Denizlerle ilgili son araştırması ise sadece atmosfer değil, suların da SOS (imdat sinyali) verdiğini gösterdi. 

BALIK STOKLARI TÜKENİYOR 
WWF'in Yaşayan Mavi Gezegen Raporu'na göre denizlerdeki canlı türlerinin sayısı 1970'ten beri yüzde 49 oranında azaldı. Dünyadaki balık stoklarının yüzde 29'u da tüketilmiş durumda. WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak'la üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'yi de yakından ilgilendiren "su"dan meseleleri konuştuk. Dünyada balık tüketimine olan talebin arttığına dikkat çeken Baştak, bu durumun gelecekte en çok da ekmeğini denizden çıkaran balıkçıları olumsuz etkileyeceğini söylüyor. "1960'larda kişi başı balık tüketimi 9.9 kilogram iken 2012'de rakam 19.2'ye çıktı. Talep artmasına rağmen stoklar yenilenemiyor" diyen Baştak, bunun ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguluyor. 

EKONOMİK KRİZ KAPIDA 
Balık türlerinin devamlılığı için mercan resifleri, mangrovlar ve deniz çayırları gibi yaşam alanlarının da korunması gerektiğini anlatan Baştak, tüm bunların tehdit altında olmasının ciddi bir ekonomik krizin de habercisi olduğunu iddia ediyor. Baştak, "Bu tehdit önlem alınmazsa doğa kaynaklı bir sosyal ve ekonomik krizin yaklaştığını gösteriyor" görüşünde. Baştak tehlikeyi şu sözlerle anlatıyor: "Böyle devam ederse küresel gıda güvenliği ciddi anlamda tehlikeye girecek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için destek aldığımız okyanus ekosisteminin çökmesiyle kaydettiğimiz ilerleme de ortadan kalkacak. Denizlerin kirlenmesi, turizmi ve ondan geçimini sağlayan binlerce insanı etkileyecek. Yapılması gerekenler kaybedeceklerimizin yanında kocaman bir hiç." 

Akdeniz'de de sıkıntı büyük
WWF'in raporuna göre Akdeniz'de de dünya genelinden farklı bir durum yok. Bu sularda yaşayan orkinos ve köpek balıklarının yüzde 83'ü avlanması uygun görülen boyutların altında. Yılda ortalama 1.5 milyon ton balık yakalanıyor. Stokların yüzde 89'u tüketilmiş. Bu durum bölgenin başlıca geçim kaynağı olan balıkçılık ve turizmi de tehdit ediyor. Yılda ortalama 100 milyon kişi tatil yapmak üzere Akdeniz kıyılarına gidiyor. Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler için bu büyük bir ekonomi oluşturuyor. Bu kadim suların dünya petrol trafiğinin kalbi olması da tehdidi büyütüyor. Her yıl ortalama 635 bin tonu bulan tankerlerden ciddi bir petrol sızıntısı yayılıyor Akdeniz'e. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...